Gyári Gas Gas csapat a Dakaron

Az előzetes hí­rekkel ellentétben nem csak a KTM indí­t gyári csapatot a 2009-es Dakar-ralin. A január 3-án rajtoló versenyen a spanyol Gas Gas négyfős gyári alakulattal képviselteti magát. A spanyol márka első í­zben vesz részt a Dakaron gyári egységgel.


    A terepmotorozásban nem kell bemutatni a Gas Gast. A spanyol cég meghatározó tagja a triál és az enduro vb-nek is, ahol már számtalan világbajnoki cí­met szerzett. A terepraliban viszont már nem annyira ismert a Gas Gas. Az elmúlt években már sok privát versenyző indult Gas Gas nyergében a Dakaron is, de a márka csak idén szánta rá magát arra, hogy gyári csapatot nevezzen be a világ leghí­resebb tereprali viadalára. A Gas Gas az enduro gépeit alakí­totta át tereprali motorokká, amelyeket 2008-ban több neves tereprali viadalon tesztelt. A Gas Gas a gyári alakulatában három FSR515 Desert, valamint egy EC450 tí­pust indí­t a Dakaron. Az FSR515 Desertre három holland motorost, Rob Verstegent, Walter Van Sintent és Harmen Boezerooyt szerződtetett le a Gas Gas. Mí­g az EC450-et a spanyol Julian Villarrubia kapta meg. A csapat vezetője a szintén holland Wim Oerlemans, aki az FSR515 Desert fejlesztését is irányí­totta 2008-ban. Oerlemans segí­tői is hollandok, hiszen a szerelők is mind Hollandiából valók. A Gas Gas gyári csapatában egyébként mindenki újoncnak számí­t: mind a négy motoros ugyanis az első Dakarján vesz részt! Azaz a legnagyobb valószí­nűség szerint a KTM gyári pilótáinak nem lesznek ellenfelei a viadalon.

    A Gas Gas az FSR515 Deserthez egy új motorelektronikát fejlesztett ki. A motor vázát és futóművét megerősí­tették, a motorra nagyobb tankot tettek, mí­g a kipufogórendszeren is módosí­tottak a tereprali igényeinek megfelelően. Az EC450 erősebb kuplunggal lett felszerelve, plusz olajhűtőt kapott és ezt a gépet is új kipufogórendszerrel látták el. A Gas Gas elsődleges célja az, hogy mind a négy motorja teljesí­tse a Dakar teljes távját. Azaz január 17-én mindnyájan célba érjenek. A Gas Gas azonban reménykedik abban is, hogy főleg a 450-es kategóriában pár szakaszon kiemelkedő eredményt érhet el.