Everts másodszor

A tí­zszeres világbajnok belga Stefan Everts ugyan már 36 éves és 2006-ban visszavonult, azonban még mindig nagyon aktí­v és nagyon jó formában is van. A KTM MX1-es és MX2-es csapatfőnökeként ő az egyik fő tesztpilótája az osztrákoknak, mí­g a vb legsikeresebb krosszosa számos viadalon is elindul. így tett az elmúlt hétvégén is, amikor is a világ egyik leghí­resebb tengerparti viadalát, az angliai Weston Beach versenyt 2004 után ismét megnyerte.


    Az 1983 óta létező, nyugat-angliai tengerparti motorverseny nagyon hamar a világ egyik legnevesebb viadala lett. Hiszen nagyon hamar felfedezték maguknak a motokrossz és az enduro sztárok is. A korábbi 500-as legenda Dave Thorpe például már 1988-ban nyert a viadalon. Az elmúlt egy évtizedben pedig még népszerűbb lett. Mí­g idén igazi sztárparádé volt. Everts mellett a motokrossz vb-ből indult Marc De Reuver, Joshua Coppins, Shaun Simpson, Tom Church és Tyla Rattray is. Az endurósoknál David Knight és Paul Edmondson emelkedett ki. De volt szuperbike vb menő is Chris Walker révén.

    A 3 órás viadalon összesen 930 motoros rajtolt el, akik közül Everts, Knight és Simpson emelkedett ki. Simpson az első Weston Beach versenyén vett részt és egyből főszereplő lett, Knight a 4. győzelmére hajtott, Everts pedig vissza akart vágni a 2006-os kudarcáért Knightnak – két éve Knight nyert Everts előtt. A trióból először Simpson vált ki. Vezetett is, de elesett. Ezt követően Everts-Knight csata volt. Ment az előzgetés az 5.6 kilométeres tengerparti pályán. A hajrában Everts vezetett, de Knight szorosan mögötte haladt. A párbajt végül egy technikai malőr döntötte el. A kétszeres enduro világbajnok motorja lassulni kezdett, amiért 25 perccel a leintés előtt fel kellett adnia a versenyt. Knightot végül a 13. helyen értékelték 3 kör hátrányban. Everts 450-es KTM-je viszont tökéletesen működött – Knight is ilyet használt – és közel 2 perc 13 másodperces előnnyel nyert Simpson előtt. Everts csak Simpsonnak és a harmadik helyezett brit Jamie Lewisnak – őt a brit motokrossz bajnokságból ismerhetjük – nem adott kört a 18 körös versenyen. Everts tehát a 2004-es yamahás győzelme után idén KTM-mel is a legjobb lett. Az MX2 idei negyedikje, Simpson is nagyon elégedett lehet, hiszen egy 250-es KTM-mel tudott második lenni! A motokrossz vb menői közül Church az 5., De Reuver a 7., Rattray a 8, mí­g Coppins a 62. helyen végzett – Coppinsnak is technikai gondjai voltak.