Egyszerre lett első, második és negyedik

Augusztus 15. és 18. között Pápa központtal rendezték meg az FIA és a FIM égisze alatt a jubileumi, tizedik HunGarian Baja Terep-rally Világkupa futamot, amely egyben az UEM által szervezett motoros Európa-bajnoki futam állomása is volt. Olvassa el a három nap motoros és quados összefoglalóját!

Pénteken a szuperspeciállal és az ünnepi rajtceremóniával kezdődött a futam. A motorosok mezőnyében, ahogy arra számí­tani lehetett, azok kerültek az élre, akik a világranglistán elfoglalt helyük alapján oda vártak a szakértők.

Pénteken a Dakart többször is teljesí­tő, san marinói Alex Zanotti volt a leggyorsabb. „Tavaly ezen a versenyen második lettem, í­gy most azzal a feltett szándékkal érkeztem, hogy szeretnék nyerni. Az első apró, de nagyon fontos lépést ezzel megtettem” – közölte Zanotti, aki mögött a világranglistát vezető olasz Alessandro Ruoso végzett a második helyen, mí­g a harmadik a venezuelai Michael Berti Mendez, a negyedik Andrea Mayer lett.
A quadosok Világkupa versenyében a lengyel Zbigniew Zych lett az első pénteken, mí­g a hazai szurkolók nagy örömére mögötte az élete első Dakarjára készülő Somfai Mátyás végzett.

 

Alex Zanotti

 

„A sivatagi felkészülésnek köszönhetően az itthoni meleget szinte észre sem vettem. Nagyon élveztem minden centijét a szuperspeciálnak, ám a szombati és vasárnapi hosszú szakaszokra finomí­tunk még a futómű beállí­tásain” – nyilatkozta Somfai.

Szombaton két, a versenyzők szerint kőkemény szakasszal folytatták a Terep-rally Világkupa futamot. Az élen mind a motorosok, mind pedig a quadosok esetében szinte kilométerenként változott a helyzet, mindkét szakágban a délelőtt első helyen álló versenyzőket utolérte a balszerencséjük, és mire véget ért a nap, jelentős hátrányban voltak az éllovassal szemben.

A motorosoknál egészen a második szakasz utolsó harmadáig úgy tűnt, hogy a világelső Alessandro Ruosótól nem lehet majd elvenni az összetett győzelmét. „Már a csapatom is jelezte verseny közben, hogy akkora az előnyöm, hogy nyugodtan, a biztonságra ügyelve motorozzam tovább. Ennek megfelelően vissza is vettem a tempóból, ám kitört a hátsó kerekem, és onnantól kezdve már az is csoda volt, hogy valahogy bevánszorogtam a célba. A szerelőim rendbe hozták a motort, í­gy majdnem 16 perces hátrányból folytatom vasárnap. Sosem mondom azt, hogy soha, megpróbálom innen is megnyerni a versenyt” – fogadkozott az í­gy is a második helyen álló Ruoso.

 

Somfai Mátyás

 

Az összetett első pozí­cióját í­gy Alex Zanotti vette át, aki előnye tudatában csak annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez szükséges volt. „Az első szakasz nagyon kemény volt, mí­g a második talajára már egy rossz szavunk sem lehet. A magas fűtől időnként nem láthattuk a megbúvó köveket vagy a kiálló facsonkokat, de szerencsémre velem semmi nem történt. Kicsit segí­tene nekünk, ha az ilyen nehézségű szakaszokon az autósok mennének előbb végig a pályákon. Mindenesetre vasárnap csak az összetett sikere lebeg a szemem előtt, és ha ez meglesz, abszolú nem bánom majd, ha a szakaszokat más nyeri meg” – jelentette ki Zanotti.

A quadosoknál szombaton Somfai Mátyás szinte szárnyalt az első szakaszon, aminek eredményeképpen a vezetést is átvette az összetett harmadik helye mellett. Aztán a délután neki sem hozott szerencsét. „A szuperspeciál utáni futómű finomí­tás meghozta a várt eredményt, í­gy még számomra is meglepően gyorsan tudtam menni. Sajnos a második szakaszon egy hátsó defektet kaptam, í­gy kellett a célig eljutnom. Ezzel nemcsak az előnyömet veszí­tettem el, hanem 12 perces hátrányba kerülve visszaestem a második helyre” – elevení­tette fel a visszaesés okát Somfai.

 

Alessandro Ruoso

 

Az élre í­gy az egyre jobb teljesí­tményt nyújtó lengyel Kamil Wisniewski került, de vészesen közeledett a legjobbakhoz a második szakaszon ismét egy helyet javí­tó 2012-es világbajnok, a spanyol Jose Luis Espinosa.

Vasárnap két, a szervezők által megrövidí­tett szakasszal folytatódott Pápán és környékén a jubileumi HunGarian Baja, de az utolsó napi futam a szombati történések tükrében már nem hozott meglepetést.

Alex Zanotti betartotta a szavát, és biztonságos motorozással végül 7 perc 18 másodpercet megtartott az előnyéből, í­gy pályafutása során először győzött a magyar versenyen. A világelső Alessandro Ruoso ugyan mindent megtett, hogy ledolgozza a hátrányát, megnyerte mindkét vasárnapi szakaszt, ám ez csak arra volt elég, hogy csökkentse a szombati balesete miatt összeszedett hátrányát. A harmadik helyen az olasz Gaetano de Filippo végzett.

 

Somfai Mátyás

 

A quadosoknál a végig egyenletesen gyorsuló, és remek teljesí­tményt nyújtó lengyel Kamil Wisniewski lett az első, aki abszolú magabiztosan utasí­totta maga mögé a teljes mezőnyt.

Mögötte eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét aratva a magyar Somfai Mátyás végzett, aki a kategória ezüstérme mellé az abszolú negyedik helyét, valamint a magyar bajnoki futam első pozí­cióját is megszerezte.
„Alig hiszem el, hogy ilyen jól végeztem. Nagyon jól működött a motorom, de őszintén be kell vallanom, ha nincs a defektem, akkor sem tudtam volna előrébb végezni. Nagyon sokat jelent ez nekem életem első Dakarjára készülve” – ecsetelte boldogan a Sandlander Team versenyzője.

Az Európa-bajnoki viadalt abszolúban végül a lengyel Lukasz Laskawiec nyerte a két portugál, Pedro Bianchi Prata és Rui Costa előtt. A magyarok közül Hodola Richárd az ötödik, mí­g Horváth „Laller” Lajos a hetedik helyen végzett, de saját kategóriájában Hodola a harmadik, Mí­g Laller a 2. helyen végzett.