Dejá vu

A Cseh GP-n Casey Stoner ugyanúgy elesett Valentino Rossi előtt, mint
ahogyan 2001-ben Max Biaggi. Rossi hét éve világbajnok lett, Biaggi
pedig csak második.


Rossi a Cseh GP után egyből kiemelte, hogy a brnói verseny olyan volt, mint a 2001-es Cseh Nagydí­j. A Doktornak teljesen igaza van. Hiszen ahogyan idén is, akkor is a legnagyobb riválisa bukott előtte. Az idei és a 2001-es viadalban nagyon sok párhuzam van.


Biaggi Yamahája Stoner Ducatijához hasonlóan piros volt és a két márka főszponzora, a Phillip Morris is azonos volt. A Marlboro a Yamahát a Ducati kedvéért hagyta el 2002 végén. Stonerhez hasonlóan a négyszeres világbajnok Biaggi is győzni ment Brnóba. Stoner ugyebár bukott az Amerikai GP-n, második lett és azonnal győzelemmel akart javí­tani, mí­g Biaggi azért szeretett volna mindenáron nyerni, mert az összetettben 10 pontra feljött Rossi mögé. A nyári szünet előtti utolsó, Német GP-n Biaggi fölényesen diadalmaskodott, ellenben Rossi csak a 7. helyen végzett. Biaggi pedig ugyanúgy kezdte a nagydí­jat, mint Stoner. Azaz Rossi előtt megszerezte a pole pozí­ciót. A verseny forgatókönyve is szinte azonos volt. Biaggi a szokásához hí­ven megpróbált elhúzni – ugyebár Stoner is í­gy szeret a legjobban győzni és vasárnap is í­gy tett – , ám Rossi nem engedte ezt. Biaggi azonban tovább bí­rta Rossi ellen, mint Stoner – az ausztrál már a 7. körben elszállt, a 6. körben 1.046 másodperccel vezetett Rossi előtt, aki egy kör alatt 3 tizedmásodpercet faragott le a hátrányából.


Biaggi és Rossi között a legnagyobb különbség 1.1 másodperc volt – ezt a 3. körben mérték -, majd a csatának, Rossi üldözésének a 13. körben lett vége. Mad Max egy balos kanyarban csúszott ki, miután kiment az első kereke. Rossi nyert, mí­g Biaggi Stonerrel ellentétben folytatni tudta a viadalt, de csak a 10. helyen érkezett be. A 2001-es cseh viadal másban is hasonlí­t az ideire. Hét éve is hat nagydí­j volt már csak hátra a vb-ben. Rossi a 2001-es brnói győzelmével 29 pontos előnyre tett szert Biaggi ellen és a végelszámolásnál világbajnok lett Biaggi előtt. Idén viszont hat nagydí­jjal a vb befejezése előtt már 50 pont az előnye a Doktornak! Stonernek nagyon nehéz lesz megvédenie a vb-cí­mét!