De Reuver Amerikában

Az amerikai motokrossz bajnokság utolsó előtti nagydí­ján, Southwickben a két
kawasakis bajnok, James Stewart és Ryan Villopoto tarolt, hiszen
mindketten kettős győzelmet arattak. Amerikában ott volt a vb-menő
holland Marc De Reuver is, aki megmutatta, hogy a vb-résztvevői igenis
versenyképesek a tengerentúli sorozatban is.


Köztudott, hogy a motokrossz világa kétpólusú. Egyrészt van a világbajnokság, másrészt van az amerikai bajnokság, a National. A riválizálás több évtizedre nyúlik vissza, hiszen mindkét sorozat azt tartja magáról, hogy szí­nvonalasabb a másiknál. A vita pedig talán sosem fog eldőlni – ez még akkor is igaz, ha a csapatvilágbajnokságon az amerikai válogatott a legeredményesebb. A vb legnagyobb sztárjai sosem költöztek át Amerikába, ahogyan a National csillagai sem jöttek még át a vb-be. Pedig egy Stefan Everts-Ricky Carmichael párbajra mindenki nagyon kí­váncsi lett volna! A belga Everts 101 nagydí­jgyőzelmet és 10 vb-cí­met, mí­g az amerikai Carmichael 10 National-aranyat és 102 nagydí­jgyőzelmet szerzett. RC ezenkí­vül még begyűjtött 6 szuperkrossz bajnoki cí­met és a szakágban nyert még 59 GP-t is.


De Reuver bizonyí­totta, hogy az MX1 versenyzői Amerikában is megállják a helyüket

Az igazság azonban leginkább az lehet, hogy a vb és az amerikai bajnokság között nincs különbség. A vb-sztárjai illetve az amerikai menők mindkét sorozatban megállnák, megállják a helyüket. Ezt bizonyí­totta be az elmúlt hétvégén a hondás De Reuver. A holland idén csak egyszer nyert nagydí­jgyőzelmet és jelenleg csak a 10. helyen áll az MX1 összetettjében. Azaz szűken vett értelemben nem tartozik az MX1 elitjéhez. A Nationalben mégsem okozott csalódást. Igaz vasárnap homokos pályán, De Reuver kedvenc terepén zajlott az utolsó előtti amerikai forduló. De Reuver, aki 2001 után motorozott újra az USA-ban, ugyan nem volt képes a jelenlegi legnagyobb amerikai sztárral, Stewarttal tartani a lépést, de a mezőny többi tagjával igen. Az edzésen 2 másodpercet kapott Stewarttól, de í­gy is a második legjobb idő az övé volt. Az 1. futamban egy rossz rajt után a 25. helyről feljött egészen a 3. helyig! A 2. futamban a 8. helyen haladt, amikor elesett és annyira megsérült a motorja, hogy feladta a versenyt. De Reuver a 10. helyen zárt az összetettben. Nem rossz! De Reuver egyébként a sérült új-zélandi Ben Townley CRF 450-esével versenyzett, azaz Amerikában is gyári támogatást kapott.


Stewart (7) ismét megnyerte mindkét futamot

Stewart és Villopoto viszont a legnagyobb valószí­nűség szerint a vb-n is főszereplők lennének, hiszen vasárnap megint megmutatták, hogy magasan kiemelkednek az amerikai mezőnyből. Villopoto megszerezte az idei 8., a pályafutása 20. nagydí­jgyőzelmét a Lites géposztályban. Ezzel a 20 éves krosszos az amerikai Steve Lamson (21 GP-diadal), Mark Barnett (25), Carmichael (26) és Stewart (28) mellett az ötödik motoros lett, akinek legalább 20 sikere van a kategóriában. Stewartnak viszont már csak két futamgyőzelem kell ahhoz, hogy beállí­tsa azt a rekordot, amire eddig csak Carmichael volt képes. RC 2002-ben és 2004-ben mind a 24 futamot, azaz mind a 12 nagydí­jat megnyerte. Stewart 22 futamgyőzelemnél és 11 GP-diadalnál jár! Stewart egyébként az elkövetkező vasárnap a nagydí­jgyőzelmek számában a legjobb kawasakis is lehet a géposztályban. Hiszen az elmúlt vasárnap óta immár neki is 15 győzelme van, mint a Kawa egykori menőjének Jeff Emignek.