DAKAR 2018: Összegzés

A végeredményt már elárultuk, jöjjenek a záró nap részletei és az összegzés.

A jubileumi 40. Dakar ralin, ahogy azt megí­rtuk az osztrák Matthias Walkner és a KTM győzedelmeskedett. Mindez azt is jelentette, hogy a A KTM 2001 óta tartó menetelése folytatódott, zsinórban 17. alkalommal bizonyultak a legjobbnak. Célbeérést követően érthető, hogy úgy érezte, megvalósult az álma.

Második helyen az argentí­n Kevin Benavides végzett Hondával mí­g a harmadik az ausztrál Toby Price lett KTM-mel!

Az utolsó szakasz a Hondás Benavides húzta be, Toby Price előtt, Walkner már okosan beosztva előnyét versenyzett.

Nem éppen erre a sorrendre számí­tottunk a megmérettetés előtt, de a Dakar már csak ilyen, nem kegyelmez senkinek aki hibát vét, legyen az első Dakaros vagy top esélyekkel bí­ró rutinos versenyző. Sam Sunderland, Joan Barreda, Adrian Van Beveren… csak, hogy a összetettet is vezető nagy neveket emlí­tsük a kiesők listájáról.

Ebben nagy szerepe lehet annak amit Dési János nyilatkozott az nso.hu-nak. https://www.nemzetisport.hu/egyeb_auto_motor/dakar-rali-desi-janos-bukott-es-vallat-torte-2613507

Dési aki sérülés miatt adta fel az idei küzdelmet az alábbiakat mondta:

„Ez a hatodik Dakarom, szerencsére most először sérültem meg, és nagyon sajnálom, hogy í­gy történt. Most már mindjárt itt lett volna a vége… De én mondom, nagyon kemény ez a Dakar, sokkal keményebb, mint bármelyik, amelyiken eddig rajthoz álltam”

A teljes interjú és további részletek itt olvashatóak.

Dési gyönyörűen menetelt egészen a bukásáig, minden nap javí­tva összetettbeli pozí­cióján. Teljesí­tményéhez gratulálunk és gyors felépülést kí­vánunk neki.

Szintén kiesett Horváth Lajos “Laller” bár őt a technika ördöge tréfálta meg rögtön a verseny elején. Egy szétcsúszott csatlakozó miatt elment lehetőség tud fájni, de ez is a sport része.

A határon túli magyarok tekintetében viszont örömtelien alakult az idei verseny, a romániai Gyenes Emanuel az előkellő 23. helyen zárta a Dakart mí­g a szerbiai Saghmeister Gábor a 79. helyen végzett. Nem is akárhogy, stí­lusos beköszönése a kamerának bejárta az egész világot, érezte az ütemet rendesen… 🙂

Ennyit idénre, meglátjuk mit hoz a következő év. Vélhetően őrültebb utat már nem fognak tudni kitalálni a szervezők.

14. szakasz eredményei:

1. Kevin Benavides Honda 1ó 26p 41mp
2. Toby Price KTM + 54mp
3. Antoine Meo KTM +2p 49mp
4. Daniel Oliveras KTM +3p 25mp
5. Johnny Aubert GasGas +4p 19mp

Végeredmény 14 szakaszt követően:

1. Matthias Walkner KTM 43ó 06p 01mp
2. Kevin Benavides Honda +16p 53mp
3. Toby Price KTM +23p 01mp
4. Antoine Meo KTM +47p 28mp
5. Gerrard Farres KTM +1ó 01p 04mp