Csak 17 futamos a MotoGP

Az elmúlt csütörtök óta tudjuk, hogy idén biztosan nem lesz Magyar Nagydí­j. Miután kiderült, hogy nem épülhet fel a tervezett időpontig, szeptember 20-ig az új Balatonring, a nemzetközi szövetség, a FIM nem tette át másik magyar pályára a futamot és egyszerűen törölte az idei naptárból a magyar versenyt. A magyar szurkolóknak nagyon rossz hí­r ez, azonban a MotoGP-t nem igazán rázta meg az, hogy 1992 után nem térhet vissza hazánkba.

Dorna

Elsősorban két okot szoktak felhozni, hogy miért nem lesz idén ismét Magyar GP. A gazdasági világválság és a hideg, csapadékos tél az első számú indokok. Amelyekre nagyon úgy tűnik, hogy számí­tott a MotoGP jogtulajdonosa és szervezője a spanyol Dorna. Hiszen igazából nem lepte meg Carmelo Ezpeletát, a Dorna elnökét az a tény, hogy nem készül el időben a Balatonring. „A szerződés 2009-es vagy 2010-es dátummal számolt az első balatonringi versennyel kapcsolatban. A 2010-es dátum arra az esetre szolgált, ha a munkálatok nem fejeződnének be időben. Nekem javasoltak egy félmegoldást is: a pálya megépült volna, mí­g a többi kiszolgáló létesí­tmény nem. Ezt a megoldást azonnal elutasí­tottam, hiszen vagy egy teljesen kész pályának kell lennie, vagy pedig egy évvel elhalasztjuk a viadalt.” – nyilatkozta senor Ezpeleta, aki már a FIM döntés előtt bejelentette, hogy nem fogják helyettesí­teni más nagydí­jjal az elmaradt Magyar GP-t idén.2010-ben lehet legkorábban magyar GP

Gyártók

A Magyar Nagydí­j idei törlése benne volt a levegőben. Miután kiderült, hogy a Kawasaki már nem a gyári csapatával akar versenyezni idén, a gyártók szövetségének, az MSMA-nak több tárgyalásáról kiszivárgott az a hí­r, amely szerint idén nem 18, hanem kevesebb nagydí­jat rendeznének meg. Egyszerűen a költségek csökkentése érdekében! Ez a hí­resztelés pedig igaznak bizonyult március 12-én. Miután a FIM és a Dorna az elmúlt csütörtökön közölte, hogy elmarad a Magyar GP, a gyártók, az MSMA nem tiltakozott ez ellen. Ráadásul bólintott arra is, hogy 2006 után ismét csak 17 fordulós legyen a gyorsasági motorkerékpáros vb. (Ugyanannyi, mint a Formula-1.) A FIM módosí­tott naptárából egyébként csak a Magyar GP esett ki, mí­g a többi helyszí­n és időpont változatlan maradt. Azaz szeptemberben csak egyetlen viadal lesz.