Coma duplázott

A Dakar harmadik napján a gyári KTM-es Marc Coma megszerezte a második szakaszgyőzelmét, aminek köszönhetően az összetettben is növelte az előnyét. Dési János is elégedett lehet, hiszen vasárnap után hétfőn is a 39. helyen zárt, aminek köszönhetően az összetettben előrejött a 35. helyre. A 3. szakasz nagy vesztese Cyril Despres volt. A gyári KTM-esnek ismét gumigondjai voltak, amiért már több mint másfél órával van lemaradva Comától.

    Három versenynap után nyugodtan kijelenthető, hogy a gumik döntő jelentőségűek az első dél-amerikai Dakaron. Erről leginkább a kétszeres Dakar-győztes Cyril Despres-t kell megkérdezni. Szombaton a tömlős Pirelli gumikkal voltak óriási gondjai, mí­g hétfőn a Pirelli mousse-gumijaival voltak hatalmas problémái. Egyszerűen lutri a gumiválasztás. Főleg a gyári KTM-eseknek! Amí­g Coma és Jordi Viladoms tömlős gumijai végig bí­rták a lerövidí­tett, de még í­gy is nagyon hosszú hétfői speciált – az eredeti 616 kilométer helyett 551 kilométer volt a szelektí­v etap, mí­g az összekötő szakaszok hossza 78 helyett 143 kilométer volt – , addig Despres-nek megint nem volt szerencséje a mousse-gumival sem. Amí­g szombaton defektes lett a hátsó tömlős gumija, addig hétfőn a hátsó mousse-gumi egyszerűen nem bí­rta a terhelést. Pedig az első ellenőrzőpontnál még Despres vezetett, Coma pedig csak a 6. helyen haladt. A 2. ellenőrzőpontnál, a 434. kilométernél viszont Despres-nek már félóra hátránya volt, amely az utolsó 117 kilométeren több mint egy órára növekedett. Az ok: a Pirelli mousse-gumija túlmelegedett, eldeformálódott és bedagadt, amiért Despres nagyon sokáig csak 60 kilométer/órával tudott menni. Aztán a negyedik gyári KTM-es, Alain Duclos segí­tett Despres-nek, odaadta a saját hátsó gumiját, de Despres még í­gy is csak a 47. helyen tudott beérkezni. Azaz az összetettben visszaesett a 12.-ről a 21. helyre! Despres mellett még a vasárnapi szakaszgyőztesnek, a holland Frans Verhoevennek volt fekete hétfője. A KTM-es csak a 13. helyen érkezett be, amiért az összetettben a 2. helyről visszacsúszott a 17. helyre.

    Comának és Viladomsnak ellenben jó napja volt. Coma a gyors, köves szakaszon, ahol helyenként bezavart a 80 kilométer/órás szél is, nagyon magabiztosan diadalmaskodott. Coma az összetettbeli előnyét 26 perccel növelte! Viladoms a 3. helyen zárt, amellyel már a 6. helyen található a tabellán. A norvég Pal Anders Ullevalseter is nagyon elégedett lehet. A KTM-es második lett, amellyel az összetettben már feljött a 3. helyre. A yamahásoknál is nagyon jó a hangulat. Hiszen a 450-es Yamahák nagyon jól bí­rják a 690-es KTM-ekkel szemben. Az első tí­zben három yamahás található, mí­g a vezéryamahás David Fretigné a WRF450-nel nagyon megbí­zható, hiszen már második az összetettben Coma mögött.

A mezőny egyetlen magyarjáról, a KTM-es Dési Jánosról is csak jót lehet mondani. Megbí­zható, magabiztos és szerencsére elkerülik a nagyobb technikai gondok is. Az enduros vasárnap után hétfőn is a 39. helyen végzett. Ami azt jelenti, hogy az összetettben a 40. helyről felugrott a 35. helyig. Pedig az argentin szakaszok már egyre jobban kezdik kikezdeni a mezőnyt. Hétfőn 19 motoros adta fel, azaz alig három nap alatt 31 bukósisakos intett búcsú idő előtt a 31. Dakarnak.