Bulgáriában is MotoGP

A MotoGP egyre jobban terjeszkedik Kelet-Európában. Idén 1992 után ismét lesz Magyar Nagydí­j, mí­g a MotoGP-t rendező spanyol Dorna arról állapodott meg, hogy 2012 és 2016 között biztosan lesz Bolgár Nagydí­j is.

Bulgária pár éve még egyáltalán nem tartozott a nagy motorkerékpáros nemzetek közé. Ez a helyzet azonban egyre inkább megváltozik. A motokrossz és a szupermoto világbajnokságnak az elmúlt években állandó tagja lett a Bolgár Nagydí­j, mí­g a Bolgár Motorkerékpáros Szövetségnek immár sikerült azt is elérnie, hogy a világ legfontosabb motoros versenysorozata, a MotoGP is megérkezzen a balkáni országba. A bolgár szövetség és a Dorna egy ötéves szerződést í­rt alá. Hogy mely pályán fogják megrendezni az új Bolgár GP-t, még nem tudni biztosan. De valószí­nűsí­thető, hogy a Dolna Mitropoljában újonnan felépülő pályán, hiszen a bolgár szövetség elnöke, Bogdan Nikolov egy korábbi nyilatkozatában már megemlí­tette az új pályát.

Bulgária a 6. kelet-európai ország, ahová ellátogat a gyorsasági motorkerékpáros vb. 1961 és 1972 között rendezték meg a Kelet-Német Nagydí­jat a már nem létező NDK-ban. Az egykori Jugoszláviában 1969 és 1990 között tartották meg a Jugoszláv GP-t. A szintén egykori Csehszlovákiában 1965 és 1991 között volt Csehszlovák GP, amely 1993-ban átalakult a Cseh GP-vé. A brnói verseny a MotoGP egyik legfontosabb állomásává vált az évek alatt. Mí­g 1990-ben és 1992-ben volt Magyar Nagydí­j is, amely idén tér vissza a gyorsasági vb-be.