Bravúros magyar szereplés a Junior Motokrossz EB-n

Loket, Csehország (2016. Július 24.) – Técsi László 7., Pergel Bence 9., Zanócz Noel 11. lett a junior motokrossz Európa-bajnokság 65 köbcentis kategóriájában. Kovács ídám 7., Jakob Kristóf a 26. helyen zárt a 85 köbcentisek között Loketben.

Ezen a hétvégén a motokrossz-világ Csehországra figyelt, a két futamos junior Európa-bajnokság mellett a felnőtt világbajnokság 13. fordulóját rendezték meg német-cseh határhoz közel fekvő Loketben. A Magyarországhoz legközelebbi VB-állomáson rengeteg hazai szurkoló buzdí­totta a helyszí­nen a magyar fiúkat, akik a junior EB-cí­mekért szálltak harcba ezen a hétvégén.

 

Sportesemények Junior Motokrossz EB, Loket,Csehország (2016)
Kattintson a képre a galériához! (fotók: Szabadfi Éva)


Két kategóriában, öt ifjú jutott túl sikeresen a selejtező zónákból, és lehetett ott a kontinens 40-40 legjobb versenyzője között. A 9-11 évesek számára kií­rt 65 köbcentis kategóriában Pergel Bence (MAMI Team Fehér), Técsi László Márk (Hell KTM Kesckemét) és Zanócz Noel (Husqvarna Maurer Racing Team) képviselhette Magyarországot. A 12-14 évesek kategóriájában, a 85 köbcentis géposztályban Jakob Kristóf (Husqvarna Maurer Racing Team) és Kovács ídám Zsolt (Team HTS KTM) szerzett indulási jogot.

 

Mindkét kategória két futamot teljesí­tett a hétvége során, és a két futam összesí­tése alapján hirdettek végeredményt. A magyar krosszosok erőn felül teljesí­tettek, hosszú évek óta nem volt ilyen sikeres világversenye a magyar motokrossznak, melyen három versenyző is a legjobb tí­zben végzett.

 


EMX65


A 65-ösöknél Técsi László Márknak egy rossz rajt után a mezőny végéről kellett felzárkóznia az első futamban. A 12. pozí­cióig száguldott előre. A második futamban végig az élbolyban csatázott a HELL KTM Kecskemét versenyzője, de két bukás miatt nem tudta dobogón befejezni a futamot, 5. lett. Összetettben a 7. pozí­cióban végzett.

 

Sportesemények Junior Motokrossz EB, Loket,Csehország (2016)
Técsi László Márk


Pergel Bencének az első futama sikerült jobban, a 8. helyen fejezte be ezt a penzumot. A második menetben neki kellett a mezőny végéből előre motoroznia, ez a 10. pozí­cióig sikerült. Összetettben a 9. helyet jelentette a MAMI Team Fehér motorosának.

 

Zanócz Noel, a kategória legifjabb magyarja stabilan versenyzett egész hétvégén. Az első futamban egy bukás után a 11. helyezést csí­pte el, a második futamban két pozí­ciót javí­tva, a 9. helyen intették le. Összetettben a 11. helyen zárt a Husqvarna Maurer Racing Team versenyzője.

 

Az Európa-bajnoki cí­met a lett Edvards Bidzanis érdemelte ki a két futam alapján.

 

Összetett EB-végeredmény, EMX65:

1. Bidzans, Edvards (LAT, KTM), 45 pont

2. Russi, Matteo Luigi (ITA, KTM), 38 pont

3. de Lange, Sem (NED, KAW), 33 pont

4. Fredsoe, Mads (DEN, KTM), 30 pont

5. Gutierrez, Pablo (ESP, KTM), 29 pont

6. Reisulis, Karlis Alberts (LAT, KTM), 27 pont

7. Técsi, László Márk (HUN, KTM), 25 pont

8. Van Erp, Ivano (NED, KTM), 25 pont

9. Pergel, Bence (HUN, KTM), 24 pont

10. Moens, Yoran (BEL, KTM), 22 pont

11. Zanócz, Noel (HUN, KTM), 22 pont

 


EMX85


Bosszantó pechsorozat sújtotta magyarjainkat a 85 köbcentisek között. Kovács ídám Zsoltot az első futam első körében lökték föl, miközben az ötödik helyen motorozott. A 40 fős mezőnyben a 15. helyezésig száguldott előre a bukás után. A második futamban remekül versenyzett, sokáig vezetett, majd biztosan tartotta a második helyezést, amikor szétdurrant a hátsó fékcső. Ez a technikai malőr elég volt az ellenfeleknek, hogy az utolsó körben ketten is megelőzzék, í­gy végül a 4. pozí­cióban intették le a Team HTS KTM versenyzőjét. ídám összetettben a 7. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

 

Sportesemények Junior Motokrossz EB, Loket,Csehország (2016)
Kovács ídám Zsolt


Jakob Kristóf mellett sem állt Fortuna ezen a hétvégén. A szombati első futamban pontszerző helyen haladt, amikor első defekt miatt vissza kellett vennie a tempót, í­gy a 16. helyezés helyett a 23. pozí­cióval kellett megelégednie a Husqvarna Maurer Racing Team versenyzőjének. A második futamban egy rossz rajt után beszorult a középmezőnybe. 22. lett ebben a felvonásban, összetettben pedig a 26. helyen zárta az EB-t.

 

Az Európa-bajnok a mindkét futamot magabiztosan megnyerő Rene Hofer lett Ausztriából.

 

Összetett EB-végeredmény, EMX85:

1. Hofer, Rene (AUT, KTM), 50 pont

2. Oliver, Oriol (ESP, Kasaki), 40 pont

3. Facca, Alessandro (ITA, KTM), 37 pont

4. Guyon, TOm (FRA, TM), 32 pont

5. Hall, Lewis (GBR, Kawasaki), 31 pont

6. Kraev, Maksim (RUS, KTM), 28 pont

7. Kovács, ídám Zsolt (HUN, KTM), 24 pont

8. Mausser, Maks (SLO, KTM), 24 pont

9. Pronenko, Svyatoslav (RUS, KTM), 22 pont

10. Nagy, Anton (SWE, KTM), 22 pont

26. Jakob, Kristóf (HUN, HUS)