Blazusiak, a Kemény Legény

Az elmúlt vasárnap elkezdődött a nemzetközi szabadtéri enduro szezon is. A szezonnyitó az egyik legrangosabb extrém enduro viadal, az ötödik alkalommal megrendezett Tough One volt. A nagy-britanniai versenyen igazi sztárparádé volt. A KTM extrém menője, a lengyel Tadeusz Blazusiak nagy fölénnyel nyert. Mindenidők legeredményesebb triálosa, Dougie Lampkin az első extrém enduro viadalán a negyedik lett. Ellenben az extrém endurozás egyik legnagyobb alakjának, a kétszeres világbajnok David Knightnak nem sikerült az első nagy nemzetközi versenye a BMW-n. Knight kuplunghiba miatt kiállt.

    A 2 órás Tough One (Kemény Legény) a világ egyik legnehezebb extrém enduro viadala, amelyet a nagy-britanniai Wales-ben rendeznek meg. A Tough One nehézségi foka olyan, mint az olaszországi Hell’s Gate-nek, a romániai Romaniacsnak, az amerikai Last Man Standingnek és az ausztriai Erzberg Rodeonak. Amelyen eddig David Knight verhetetlen volt. Idén ez a sorozat megszakadt, hiszen a második hivatalos BMW versenyét fel kellett adnia – a legsokoldalúbb endurosnak tartott Knight 2004 után hagyta el a KTM-t és a Tough One előtt az első BMW-es versenyét, a Manx Endurot győzelemmel zárta. Knight a G450X nyergében – Knight a múltban kétütemű KTM gépekkel nyerte meg a Tough One-t zsinórban négyszer is – már a 2. körben az élen haladt és 45 másodperces előnyre tett szert. A 3. körben azonban leégett a kuplungja! A 3. körben a négyszeres világbajnok, a szintén brit Paul Edmondson is kiállt. Ő még a rajtnál sérült meg és a hátsérülése miatt idő előtt fel is adta.

    Blazusiaknak, Lampkinnak és Tom Sagarnek ellenben nagyon jól sikerült a nagyon megerőltető verseny. A KTM extrém és teremmenője, a 26 éves Taddy Blazusiak csak 2007 óta endurozik – előtte a triál vb egyik menője volt – , azonban ezalatt a rövid idő alatt is már szinte az összes fontos extrém enduro viadalt megnyerte. Kétszer az Erberg Rodeon, egy-egyszer a Last Man Standingen és a Hell’s Gate-en volt a legjobb, mí­g az elmúlt vasárnap immár a Tough One-on is az első tudott lenni. Blazusiak, aki 2008-ban második volt Knight mögött és aki idén már KTM EXC250-et használ EXC200 helyett, a 4. körben vette át a vezetést és végül hatalmas előnnyel győzött a 11. körös viadalon. Blazusiak 2 perc 39 másodpercet vert a másodikra. Blazusiak a Tough One után rendezett extrém sprintenduro versenyt, a Boulder Dash, azaz Sziklavágta viadalt is megnyerte, ahol a Tough One első hat helyezettje indulhatott.

    Lampkin is nagyon elégedett lehet. Lampkin először indult a Tough One-on. A 12-szeres egyéni triál világbajnok egy négyütemű Beta 450RR nyergében a nagyon előkelő 4. helyen zárt az enduro specialisták mögött. Lampkin a Sziklavágtában pedig csak pár tizedmásodperccel maradt el Blazusiaktól és lett második. Lampkin előtt, aki idén valószí­nűleg befejezi a triál karrierjét, tehát akár egy sikeres exrém enduro pályafutás is állhat még. Hiszen elég Blazusiak példáját megnézni: a lengyel bebizonyí­totta, hogy egy triálos az enduroban is lehet nagyon sikeres.

    Az enduro vb-menő, a szintén brit Tom Sagar is sikeresnek mondhatja a szereplését. Sagar Knighthoz hasonlóan elhagyta a KTM-et és átigazolt a Husaberghez. Sagar a 450-es Husabergen első í­zben versenyzett és Blazusiak mögött a második helyen zárt. A 23 éves Sagar nem kisebb nevet, mint Wayne Braybrookot (Gas Gas), az egyik legnevesebb extrém endurost szorí­totta le a 3. helyre.