Betegen is megállí­thatatlan Szvoboda Bence!

Opatovban befejeződött a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság 2018-as kií­rása. A sorozat egyedüli magyar résztvevője, Szvoboda Bence harmadik helyen zárta a finálét, amivel bebiztosí­totta második helyét a végelszámolásnál.

Kilátástalan helyzetből mentette a menthetőt hazánk egyik legjobb motorversenyzője. Szvoboda Bence szezonja az április végén elszenvedett csuklótörésével megpecsételődött, í­gy biztossá vált, hogy a 2017-ben elért MX2-es bajnoki cí­me után nem fogja tudni elhódí­tani az MX1-es kategória titulusát Csehországban. Két hónap kényszerpihenő után, szí­vós munkával azonban behozta KTM-jét az elérhetetlennek tűnő második helyre.

“Nehéz volt ez az év a magánéleti és a sportban elszenvedett kudarcok miatt, de erőt vettem magamon, és a rehabilitációm után mindent kiadtam magamból. Megnyertem a dalecini és a petrovicei versenyeket, Stribróban csak azért szorultam a második helyre, mert kétszáz méterrel a cél előtt elestem. Kaplicében és Opatovban a harmadik helyen zártam. Azt hiszem, ez volt a maximum, amit kihozhattam az idei évből.” – értékelt a cseh MX1-es kategória újdonsült ezüstérmese.

A szezonzárón ezútal esélye sem volt a győzelemre Szvobodának. Egy héttel korábban megfázott a szlovákiai versenyén, emiatt lázasan nyomta az ágyat Opatov előtt, az ágyban fekvéstől pedig legyengült a szervezete. Bár a rajtok jól sikerültek, és vezette a futamokat Opatovban, erővel nem bí­rta a 35 perces versenytávokat, í­gy a biztos célba érést szem előtt tartva, megelégedett a harmadik helyezéssel két kiváló cseh versenyző, FIlip Neugebauer és a bajnoki cí­met ezen a viadalon elhódí­tó Martin Michek mögött.

“Nagyon fárasztó volt ez a nap, az utolsó szuszt is kiadtam magamból. Ma ennyire futotta az erőmből, ezért nem vagyok csalódott. Most az ellenfeleim jobbak voltak, de akire figyelnem kellett, Vaclav Kovar mindkét futamban mögöttem végzett, í­gy meg tudtam előzni őt a pontvadászatban, ami azért nagy szó, mert ő egy versennyel többet teljesí­tett, mint én.” – foglalta össze a szezon utolsó cseh összecsapását a somogyi versenyző.

Egy forduló (két futam) kihagyásával is bámulatos Szvoboda idei cseh statisztikája. Tí­z futamából ötöt megnyert, kétszer futott be a második helyen és háromszor a harmadikon, vagyis harmadiknál rosszabb pozí­cióban nem végzett idén, pedig ezt a szezont tanulóévnek szánta az MX1-es kategóriában. Nem semmi a magyar fiú teljesí­tménye!

Bár a cseh egyéni sorozat lezárult, október közepéig még várnak versenyek Szvobodára. Németországban az ADAC MX Masters sorozaton, a hazai bajnokság futamain, valamint a környező országok bajnoki sorozataiban is láthatják még a szurkolói 2018-ban.

Cseh MX1-es bajnokság 6. forduló, Opatov:

1. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) – 47 pont (1. és 2.)

2. Martin Michek (Csehország, KTM) – 45 pont (3-1)

3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 42 pont (2-3)

4. Petr Smitka (Csehország, Husqvarna) – 34 pont (4-5)

5. Jaromir Romancik (Csehország, KTM) – 29 pont (5-8)

A 6 fordulós bajnokság végeredménye:

1. Martin Michek – 277 pont

2. Szvoboda Bence – 229 pont

3. Vaclav Kovar – 212 pont

4. Tomasz Wysocki – 192 pont

5. Rudolf Weschta – 172 pont