Bayliss, Pitt világbajnok lehet

A hétvégén rendezik meg az olaszországi Vallelungában a szuperbike vb 12. és a szupersport vb 11. fordulóját. Mindkét kategóriában ausztrál világbajnokot avathatnak. A szuperbike-ban Troy Bayliss a 3., a szupersportban Andrew Pitt a 2. vb-cí­mét szerezheti meg.

   

   

    Két héttel ezelőtt két dolog dőlt el a szuperbike-ban. Három fordulóval a vb befejezése előtt már csak öten, a ducatis Bayliss, a yamahás Troy Corser, a suzukis Max Neukirchner, a hondás Carlos Checa és a yamahás Noriyuki Haga esélyesek matematikailag a vb-aranyra. Mí­g Bayliss elérte azt, hogy már Vallelungában – a Rómához közeli pálya tavaly mutatkozott be a széria vb-n – végleg eldöntse a vb-elsőség sorsát. Amire minden esélye meg is van. 101 ponttal vezet Corser előtt. Bayliss nagyon jó formában van. Szereti Vallelungát. Jól sikerültek a júliusi tesztjei – két másik duactis, Ruben Xaus és Niccoló Canepa mögött a harmadik lett. És ha megismétli a tavalyi eredményeit, azaz ismét egy-egy 1. és 2. helyre lesz képes, akkor háromszoros világbajnokként vonulhat vissza a 39 éves legenda. Mí­g Bayliss bí­zik a számok erejében is. A szerencse száma a 21-es, ezért ez a rajtszáma is. Ez a 21. szuperbike vb-szezon. A verseny 21-én lesz. Mí­g 21 éve van együtt feleségével, Kimmel. Lehet, hogy a kabbala Bayliss mellett lesz?! A Ducati egyébként Casey Stoner tavalyi MotoGP-beli győzelméhez hasonlóan, Bayliss miatt is kinyitja a bolognai gyárát, hogy óriás kivetí­tőn meg lehessen nézni a viadalokat.

    A Yamaha is győzelmet remél. Haga szeretné kijaví­tani azonnal a Donington Park-i vesszőfutását, amikor is kétszer is kizárták a futamokból. Mí­g Corser végre idén először nyerni akar. A Yamahával kapcsolatban azonban a legfőbb kérdés az, hogy ki lesz a brit Tom Sykes társa jövőre? A 23 éves brit pilótát egyik pillanatról a másikra igazolta le a Yamaha gyári csapata egy plusz egy évre. A villámtempó teljesen megalapozott volt, hiszen a háromhangvillások nem akartak hoppon maradni. Corser még mindig nem döntötte el, hogy marad-e vagy inkább aláí­r-e a BMW-hez. Mí­g 99 százalékban biztos, hogy Haga jövőre Bayliss helyét fogja elfoglalni a Ducatinál. A Yamaha még próbálkozik Nitro Norinál, de Davide Tardozzi, a Ducati gyári alakulatának a vezetője már közölte, hogy megtörtént a szóbeli megállapodás.

    Az aranyszárnyasokkal kapcsolatban két kérdés merül fel Vallelunga előtt. Vajon a japán Ryuichi Kiyonari tudja-e folytatni az elmúlt két viadalon mutatott szenzációs formáját, vagy pedig a győzelmei – négyből háromszor nyert – elsősorban annak voltak-e köszönhetőek, hogy a kétszeres brit szuperbike bajnok nagyon jól ismerte mind a Brands Hatch-i, mind a Donington Park-i pályát? A másik kérdés: mi lesz Carlos Checa jövője? Ugyebár Checa Kiyonarival párban idén megnyerte a Suzukai 8 í“rást, amiért azt lehetett hinni, hogy a spanyolnak betonbiztos állása van 2009-ben is a holland Ten Kate csapatnál. A Donington Parkban viszont felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Checa mégsem marad a Hondánál és már fel is vette a kapcsolatot Jorge Aspar Martí­nezzel, aki szí­vesen leszerződtetné az új kawasakis MotoGP alakulatába. A hí­reknek volt alapjuk. A Ten Kate Checa helyett inkább Jonathan Reát szeretné jövőre Kiyonari mellé, mí­g a Honda Checa irányában nem élt azzal az opciós szerződéssel, amely szeptember 15-én járt le. Checa pedig már tárgyalt Asparral. Vallelunga előtt viszont a Honda lenyilatkozta, hogy meg akarja tartani Checát. Méghozzá a Ten Kate csapatban! Majd meglátjuk.

    Vallelunga Max Biaggi pályája! Olyan ez a pálya neki, mint Valentino Rossinak Misano. Rossi Misanóban ült fel először egy versenygépre és döntötte el, hogy versenyezni akar, mí­g 20 évvel ezelőtt Biaggi Vallelungában tette meg ugyanezt. A négyszeres világbajnok pedig nagyon készül arra, hogy a hazai közönségét 2007 után megint elkápráztassa. Tavaly egy-egy 1. és 2. hellyel szórakoztatta a rómaiakat. Idén még jobban örülne a sikernek, hiszen ebben a szezonban még nem nyert! Biaggiról pedig a jövője miatt is sokat beszélnek. A Ducati után a Yamaha is nemet mondott Mad Maxnek, akit a MotoGP-ben szóba hoztak Aspar új Kawasakis alakulatával is. Ezzel kapcsolatban semmi konkrétummal nem szolgálhatunk, ellenben az Aprilia-vonal egyre erősebb. Az Aprilia szeptember 20-án mutatja be Vallelungában az új V4-es szuperbike gépét, ahol lehetséges, hogy elárulják a pilóták nevét is. Az Aprilia pedig az elmúlt napokban egyre jobban magához akarta csalogatni Biaggit – Mad Max háromszor volt világbajnok a noalei márkával – és kész lenni azt a Giovanni Sandit technikai igazgatóvá megtenni az új szuperbike csapatában, akivel Biaggi háromszor is világbajnok lett! Sandi, aki 2006-ban és 2007-ben Jorge Lorenzoval is világbajnok lett, jelenleg a 250-ben dolgozik Mattia Pasini mellett.

   

    A szupersportban már eldőlt, hogy a Honda megnyerte az egymás utáni hatodik gyártói vb-cí­mét, mí­g az egyéni vb-aranyra már csak négyen, Pitt, Joshua Brookes, Rea és Broc Parkes az esélyes. Pitt három fordulóval a vb befejezése előtt 32 ponttal vezet, azaz ha 18 ponttal többet szerez Vallelungában, mint Brookes, akkor 2001 után ismét a világ legjobbja lesz. Pittnek mégis kisebb esélye van, mint Baylissnek. Amí­g Bayliss ellenfelei nagyon kiegyensúlyozatlanok, addig Pitt két legnagyobb riválisa, Brookes és Rea nagyon jó formában vannak. Brookes a Donington Parkban négy év után nyert ismét a vb-n, mí­g Rea már az egymás utáni negyedik érménél jár.