Bajnok lett!

Kovács Bálint lett az idei Suzuki Cup bajnoka az IDM-ben!

A H-Moto Team két ifjú tehetsége a hockenheimi pályán zárta a szereplését az IDM idei bajnoki szezonjában. Kovács Bálint a Suzuki Cup sorozatában egy futamgyőzelemmel és egy második hellyel elhódí­totta a bajnoki cí­met, és ezzel eddigi pályafutása legnagyobb sikerét aratta. Csapattársa, a technikai gondokkal küzdő Kakuszi ídám helyt állt a Supersport 300-as kategóriában.

Ezen a hétvégén nagyon jó volt magyarnak lenni Hockenheimben, ahol egy hosszú menetelés után befejeződött az IDM bajnoki sorozat, amelyben szenzációs magyar siker született. A H-Moto Team fiatal élversenyzője, Kovács Bálint ugyanis nemcsak ragyogóan szerepelt a legendás pályán – megnyert egy futamot, mí­g a másikon második helyen intették le –, hanem eddigi pályafutása első felnőtt nemzetközi bajnoki cí­mét is megszerezte, miután megnyerte a Suzuki Cup összetett pontversenyét. Nagyon erős nemzetközi mezőnyben ért fel a csúcsra a 18 éves motoros, ráadásul elképesztő teljesí­tményt nyújtva egész évben. Valamennyi versenyhelyszí­nen megszerezte a pole pozí­ciót, hat futamon nem talált legyőzőre, összesen kilencszer állhatott a dobogón, mí­g egyszer 10. lett, valamint egy versenyen nem ért célba. Hockenheimben 3 pontos hátrányban kezdte meg a mindent eldöntő hétvégét, és a végén 10 pontos előnnyel zárt, hisz amí­g ő 208, addig nagy riválisa, a német Danny Mí¤rtz 198 ponttal zárt a második helyen.

Egy kicsit aggasztóan indult a hétvége, hisz amellett, hogy esett az eső, még motorhibával is küzdöttünk egész pénteken, de ennek ellenére egész jó ritmusban tudtam motorozni. Szombat reggelre meglett a hiba a Suzukin, í­gy a délelőtti időmérőre már versenyképes motorral gurultam ki. A beállí­tásokkal gyorsan kellett haladni, ugyanis ez volt az egyetlen száraz edzés a verseny előtt. Magabiztos előnnyel szereztem meg a pole-t, í­gy hatból hatodszor várhattam az élről a mindent eldöntő versenyeket.

Az első futamon az első körös csatározás után, úgy í­téltem meg, hogy a pontok a fontosak, és mivel a riválisom mögöttem volt, megelégedtem azzal, hogy őt magam mögött tartva a második helyen érjek célba. így vasárnap már egypontos előnnyel vártam a rajtot. A második futamon minden rend szerint haladt, és konstans időket motorozva rajt-cél győzelmet arattam. Ezzel a 2019-es Suzuki GSX-R Cup bajnokának mondhatom magam, amelynek a tavalyi balszerencsésebb év után kifejezetten örülök. Szeretném megköszönni a csapatomnak és a támogatóimnak az egész éves segí­tséget, hisz nélkülük nem sikerülhetett volna megszereznem életem első nemzetközi bajnoki cí­mét. Fantasztikus volt azt látni, mennyi magyar jött ki szurkolni nekem, remélem, a sikeremmel sikerült valamit visszaadnom nekik” – mondta Kovács Bálint.

A H-Moto Team csapatfőnöke, Kelemen Krisztián kijelentette, ez a siker abszolú megmutatta, Bálint immár képes komoly nyomás alatt tökéletesen, profi módon versenyezni.

„Nagyon nehéz megfogalmazni azt az érzést, amikor a Himnusz neked is szól. Ez ma minden hazai motoros tiszteletére szólt! Egy “unalmas” versenyen abszolú bebizonyí­totta Bálint, hogy képes a komolyabb dolgok véghezvitelére. Nekem nincs más dolgom, mint, hogy segí­tsem a következő szinten is kiemelkedően teljesí­teni Bálintot! Nagyon nagy köszönettel tartozom a csapat tagjainak, akik végig itt dolgoztak velünk. Noémi, Rizi, Golyó, Jani, Evren – ebben a sikerben maximálisan ott vagytok ti is, valamint azok, akik otthonról szurkoltak Bálintnak. Külön köszönöm azoknak a támogatóknak a segí­tségüket, akik nélkül most nem ünnepelhetnénk” – fogalmazott Kelemen Krisztián.

Ezútal nem volt egyedül Bálint az IDM mezőnyében, ugyanis csapattársa, a magyar bajnoki futamokon többször is dobogóra álló Kakuszi ídám szintén rajthoz állt a Supersport 300-as kategóriában. A 16 éves motoros sajnos technikai problémákkal küzdött, í­gy a 40 fős mezőnyben a 28. rajthelyet szerezte meg, és a futamokon hibátlan versenyzést bemutatva végül mindkétszer a 24. pozí­cióban látta meg a kockás zászlót.

„Nagyon készültem erre a hétvégére, de az eső igencsak nehéz helyzet elé állí­tott, ugyanis ilyen körülmények között kellett megismerkednem a pályával. Talán ennek tudható be, hogy a pénteki edzésen a 24. helyen zártam, hiszen ezútal a szabadedzésen a pályaismeret volt az első. A szombat délelőtti időmérőn aztán sikerült egy fantasztikus kört összeraknom, amivel a 11. pozí­cióban találtam magam, ám délután beütött a krach, és a technikai gondjaim miatt egészen a 28. helyig estem vissza. A futamokon már nem voltak problémák, í­gy mindkét versenyen sikerült a 24. pozí­cióig előre jutni. Elégedett vagyok az idei teljesí­tményemmel, rengeteget fejlődtem, és a következő hetekben dől el, hogy jövőre milyen sorozatban fogok rajthoz állni” – jelentette ki Kakuszi ídám.