Azonnal futamot nyert Superbike-ban Kovács Bálint

A H-Moto Team ifjú versenyzői számára az idei csonka szezon egyik legfontosabb versenyével folytatódott és kezdődött egyszerre a 2020-as idény. Az Alpok Adria Bajnokság szezonnyitóján a királykategóriában debütáló Kovács Bálint a NEW2Project csapat pilótájaként szinte berúgta az ajtót: megnyerte élete első Superbike futamát, míg a másodikon is dobogóra állhatott. Ezzel a 18 éves motoros összetettben a második helyen várja a folytatást. Csapattársa, az SSP 300-ban induló Kakuszi Ádám is jól teljesített, hiszen a mezőny végéről indulva a rendkívül értékes 5. helyen zárta a versenyt.

Végre-valahára az Alpok Adria Bajnokság mezőnye is elkezdhette a koronavírus-járvány miatti csonka szezonját a Pannóniaringen. Természetesen a H-Moto Team két fiatal versenyzője, Kovács Bálint és Kakuszi Ádám is ott volt a mezőnyben, ráadásul előbbi élete első Superbike hétvégéjére készülhetett a cseh New2Projekt csapat versenyzőjeként. A 18 éves versenyző telemetriával és egyéb, komoly alkatrészekkel megerősített Yamaha R1 motorján alaposan felnőtt a feladathoz, és akár szárazon, akár esőben fantasztikus teljesítményt nyújtott egész hétvégén. Bálint két hete éppen az Alpok Adria Bajnokság szezonnyitójára készülve már tesztelt a mostani verseny helyszínén, és a másfél napos gyakorlás alatt sikerült egy remek alapbeállítást találniuk a Yamahához. A H-Moto ifjú reménysége remek formában várta az Alpok Adria Bajnokság idénynyitó hétvégéjét, ugyanis a rendkívül erős, hét ország versenyzőit felvonultató Cseh Bajnokság 1000-es kategóriájában négy futamból háromszor dobogón végzett – két 2. és egy 3. hely –, aminek köszönhetően a 42 fős mezőnyben a második pozícióban áll összetettben.

Bálint hazai pályán is bizonyított, hiszen az időmérőn az 5. rajthelyet szerezte meg a királykategóriában. A szombati futamot már az első körben megszakították piros zászlóval, ugyanis a pályára a bizonsági autó vizet vert fel, ami tömeges bukáshoz vezetett, így vasárnapra halasztották a futamot. Sajnos Bálint sem kerülte el az esést, de a csapat szerelői káprázatos munkával újjá varázsolták a kissé megviselt Yamahát, amivel a magyar motoros rögtön első lett a bemelegítő edzésen. De a java még hátra volt… Bálint remekül rajtolva már az első kanyarban másodikként fordult, majd végig üldözte az élen haladó lengyel Pawel Szkopeket, aki nem bírta a nyomást, és elesett. A H-Moto Team motorosa viszont legjobb köridejét is megjavítva végül meggyőző fölénnyel, közel 30 másodperces előnnyel húzta be élete első Superbike futamát. A második versenyen Bálint ismét jól rajtolt, ám a folyamatosan száradó pályán a gumijai hamar elfogytak, így ezúttal nem tudott a győzelemért harcolni, ám így is a harmadik helyen intették le. Azaz dupla dobogóval, futamgyőzelemmel és saját legjobb köridejével zárta pályafutása első királykategóriás hétvégéjét, és összetettben mindössze négypontos hátrányban a második helyen állva várja a szeptemberi, horvátországi folytatást.

„Annak ellenére elégedett vagyok a hétvége minden pillanatával, hogy a pénteki szabadedzéseken egyszerűen nem találtuk meg a Yamaha legjobb beállításait, így nem tudtam a várt köridőt teljesíteni. Szombatra azonban sikerült az időmérőre megtalálni a keresett beállítást, így megszereztem az ötödik rajthelyet. A szombati futamot a tömeges baleset miatt vasárnapra halasztották, így a csapat újfent bebizonyította, milyen remek, hiszen másnapra hibátlan motort tettek alám. ” – mondta Bálint

Fotó: Izsó Krisztián