Amerikai győzelem

A gyorsasági vb-hez hasonlóan a szuperbike vb-n is kiosztják a legjobb nagydí­jnak járó dí­jat. 2008-ban a „Legjobb Szervezőnek” járó dí­jat az amerikai Miller Motorsports Park kapta meg, amely igencsak meglepő, hiszen a pálya csak idén júniusban debütált a szuperbike vb-n.

A Utah-államban található versenypálya komplexum 2006-ban nyitotta meg a kapuit. Az 1315 méter magasan fekvő létesí­tmény pedig azonnal óriási hí­rnévre tett szert. Amerikában és azon kí­vül is. Az Egyesült íllamokban egyből a legbiztonságosabb pályának tartottak, mí­g a hivatásos versenysport első számú világkiállí­tásán, a kölni Professional Motorsport World Expon már 2006-ban kitüntették az újonnan épült Miller Motorsports Parkot. A pálya megkapta az „Év Motorsport Létesí­tménye”-dí­jat. Idén aztán újabb elismerésben részesült az amerikai pálya. A szuperbike vb 2004 után visszatért az USA-ba, ahol a szuperbike vb rendezői a Miller Motorsports Parknak adták oda a szervezés lehetőségét.

    A szuperbike mezőnye többszörösen is nagyon elégedett volt az új helyszí­nnel. A pálya, a létesí­tmények és a kiszolgáló épületek a legjobb európai pályákat idézték. Mí­g a pálya méretei mindenkit elkápráztattak. A biztonság szempontjából tökéletes volt minden, mí­g az épületek nagyon tágasak voltak. Június elsején egyszerre tartották meg a szuperbike vb és az amerikai szuperbike bajnokság futamát, ám mindkét sorozat külön paddockot, boxutcát és külön versenyzsűrit kaphatott. Nem is beszélve a külön pályáról is! A szuperbike vb-nek a fogadtatásra sem lehetett panasza, hiszen Utah-állam kormányzója, Jon Huntsman – ő egyébként amatőr motokrosszos – külön ünnepséget rendezett a utahi parlamentnél, mí­g Utah fővárosában, Salt Lake Cityben Huntsman vezetésével motoros felvonulást tartottak a szuperbike vb sztárjaival. A szuperbike vb rendezője, az FGSport pedig meg is hálálta a fogadtatást és a verseny rendezését. Hiszen a Miller Motorsports Park lett a szezon legjobb versenyszervezője! A dí­j azért váratlan, mert nem szokás egy olyan pályát megjutalmazni, amely vadonatújnak számí­t a szuperbike vb-n. Az FGSport a döntését azzal a magas szí­nvonallal indokolta meg, amelyet a Miller Motorsports Park a szervezésben, a promocióban és a sportban nyújtott. Az amerikai pályának 2010-ig van szerződése az FGSporttal, ám ha megtartja a gyorsan megszerzett presztí­zsét, akkor még több versenyt láthatunk rajta.