A vég kezdete, a kezdet vége

A MotoGP szezon utolsó futamának első napján Jorge Lorenzo bizonyult a leggyorsabbnak. Persze a reflektorfényben a VB cí­mért küző két pilóta Marc Marquez és Andrea Dovizioso áll.

Teljesen rendben van a valenciai pálya és általában a futamok is jók, mégis szomorúság önti el az embert amikor ide jut a mezőny, hiszen ez azt jelenti, hogy pár nap múlva lezárul az idei szezon is és téli pihenőre vonul a MotoGP. Adding viszont fog itt még történni ez-az, hiszen egy világbajnoki cí­m még megszerzésre vár.

A mai napot a Ducatival egyre jobb barátságot ápoló Jorge Lorenzo zárta az élen. Lorenzónál nincs sikeresebb pilóta a mezőnyben, ami a valenciai helyszint illeti, í­gy ha a csapat érdek nem kí­vánja másképp akár a győzelemért is mehet vasárnap. A Ducati technikai fejlettsége egyébként egészen elképesztő a karbon teleszkópok, lengővilla is megérdemelne egy külön mesét.

A második helyen Dani Pedrosa, mí­g a harmadikon Andrea Dovizioso végzett. Pedrosa nagyon stabilan és kényelmesen pakolta a gyors köröket, neki és a Hondának is nagyon fekszik a Ricardo Tormo aszfaltcsí­kja. Lorenzo szerint a kanyarokból kifelé van különbség a Hondák javára, de a Ducatik sem maradnak el már sokkal ezen a területen sem.

Dovizioso is úgy értékelte, hogy a Hondák és Marquez egy lépéssel előttük járnak, függetlenül attól, hogy Marquez ma bukott illetve végül az ötödik helyen végzett. Dovinak a célja, hogy megnyerje a vasárnapi futamot ezzel megtéve minden tőle telhetőt. 21 pont hátrányban ennyi a maximum amit tehet, a többi Marquezen és a többieken múlik.

Marc Marqueznek egyébként ez a mai volt a 26. bukása az idei szenonban. Nem is nagyon kí­ván változtatni stratégiáján inkább az első két nap megtalálja a határokat, hogy vasárnap tűpontosan mehessen.

 

Dovizioso és Marquez közé az év meglepetése, az év újonca, Johann Zarco ékelődött be. Teljesí­tménye előtt minden alkalommal fejet kell hajtani félelmetes amit a Tech3 géppel teljesí­t. Persze minden nézőpont kérdése hiszen az idei évben tapasztalt trendek itt is folytatódtak. A hidegebb hőmérsékletben és alacsonyabb tapadási viszonyok között a gyári Yamahák ma is nehezen kezdtek el működni, Végül Valentino Rossi a 9., Maverick Vinales pedig a 11. lett.

Az ötödik helyen végző Jack Miller és a Ducati tesztpilóta Michele Pirro 8. helye szintén dí­cséretes. Holnap jön a folytatás!