A Monster Yamaha Tech 3 versenyzője, Jonas Folger nem lesz ott a MotoGP rajtrácsán 2018-ban

Folger rejtélyes betegsége miatt már az utolsó futamokat is ki kellett hagyja 2017-ben. Idén viszont a komplett szezon kihagyása mellett döntött.

Vannak meglepő hí­rek a MotoGP háza táján. A karácsonyi szünetben a 22 esztendős spanyol Moto3-as versenyző, Juanfran Guevara jelentette be visszavonulását, inkább az üzleti világot választva a sok lemondással járó és nehezen összejövő szezonok után.

Jonas Folger aki a szenzációsan teljesí­tő Johann Zarco csapattársa volt idén a Tech3 csapatánál ha nem is a visszavonulását, de távol maradását jelentette be az idei szezontól. Folger újoncként szintén jól teljesí­tett idén, de egy rejtélyes betegség, ví­rus hátráltatta a szezon második felében. Az energia szintje nem volt rendben, ez a Japánba utazása során csúcsosodott ki amikor egyszerűen összeesett. A tavalyi szezon végét emiatt kihagyta, állapotáról viszont pozití­v hí­rek érkeztek. Gyomor eredetű bajokról és ví­rusról is lehetett hallani, a mostani közleményben arról számoltak be, hogy fizikálisan és mentálisan sem érzi teljesen készen magát a versenyzésre. Emiatt hozta meg a nehéz döntést, de remélik, hogy a versenyzés jelentette nyomás nélkül sikerül teljesen felépülnie.

Jonas Folger az alábbiakat mondta:

“Rendkí­vül szomorú vagyok, hogy ezt kell mondjam, de 2018-ban nem fogok a MotoGP-ben versenyezni. Nem tudtam elérni a remélt javulást állapotom kapcsán, jelenlegi állapotomban pedig nem érzem teljesen készen magamat arra, hogy egy MotoGP motort vezessek. Mindenkinek köszönöm a támogatást. Remélem egy nap visszatérhetek.”

Folgeren kí­vül a Tech3 csapata sincs most könnyű helyzetben, 10 nappal az első sepangi teszt előtt kell új versenyzőt találniuk a megüresedett helyre. Erről beszélt a csapat főnöke, Hervé Poncharal:

“Tegnap este (kedd) hí­vott Bob Moore, Jonas Folger managere. Elhinni alig tudtam amit Bob mondott nekem telefonon, hogy Jonas Folger úgy döntött, hogy nem versenyzik a 2018-as MotoGP szezon során, mert nem érzi úgy, hogy 100%-osan helyrejött volna fizikálisan és mentálisan. Még mindig nagyon nehéz  elhinnem, hogy nem fog velünk versenyezni 2018-ban, különösen úgy, hogy ő egy olyan ember volt akiben nagyon hittem és biztos voltam benne, hogy idén együtt fogunk felérni a csúcsra. Teljes mértékben tiszteletben tartom a döntését, bár nagyon nehéz megemészteni ezt. Meg kell próbálnom egy jó megoldást találni a pótlására, ami egy nagyon nehéz küldetésnek í­gérkezik mivel már minden gyors pilóta szerződéssel rendelkezik.  De mint a versenyzés világában mindig, most is proaktí­vnak és kreatí­vnak kell lennünk, remélhetőleg valakit nagyon boldoggá tehetünk. Mindenkit tájékoztatni fogunk a helyzet alakulásáról.”