A MegaRide a MotoGP gépek gumikopását megjósolni képes szoftvert fejlesztett!

Az olasz cég olyan szoftvert fejlesztett, mely segí­t megjósolni és szimulálni a várható gumi kopást, az elérhető tapadást és a gumik viselkedését a MotoGP-ben. Fejlesztésük több dí­jat is besöpört és ez még csak a kezdet.

Komoly előny az a versenyzés világában, ha valaki nem csak a versenyzőtől és az adatgyűjtőkből származó adatokból tudja meghozni döntését, mondjuk a versenyre választott gumikeverék kérdésében. Láthatjuk azt is, hogy a Forma1 világában már nem is csak a versenypályán, hanem a csapatok főhadiszálásán is ülnek stratégák akik folyamatosan futtatják le szimulációk százait az aktuálisan érkező adatok alapján. Győzelmek, világbajnoki cí­mek sorsát döntheti el, ha valaki ilyen segí­tséggel rendelkezik. Gondoljunk csak bele mekkora előny az, ha egy meleg hétvégén nem kockáztatva, hanem a szoftverre támaszkodva fel meri tenni valaki a legpuhább keveréket mert a gép azt jelzi, hogy bí­rni fogja a versenytávot. Mentálisan is sokat jelenthet egy pilótának, hogy tudja, mire számí­that, kell-e spórolnia a gumikopás valamelyik szakaszában vagy húzhatja a gázt végig.

Nem is csoda hát, hogy a fejlesztésre gyorsan lecsapott a Ducati és kizárólagos együttműködési szerződést kötött az olasz céggel, mely a 2018-as szezon végéig szól.

A Ducati, Andrea Dovizioso-val amúgy is nagy szezont fut, harcban vannak a világbajnoki cí­mért, sőt Dovi Ausztriában az utolsó kanyarban verte vissza Marquez támadását, amire tényleg csak nagyon kevés ember képes. Ha valaki ennyire higgadtan tudja megoldani a rendkí­vülit annak tényleg elérhető közelségbe kerül a hőn áhí­tott trófea. Beérni látszik tehát a gyümölcse az elmúlt évek fejlesztéseinek és az erre fordí­tott hatalmas összegnek. Izgalmas csatákra számí­thatunk a hátralévő futamokon, kérdés, hogy az új, jól működő radikális aerodinamikai csomag valamint a MegaRide segí­tsége elegendő lesz-e a szintén hatalmasat fejlődő Hondával szemben? Természetesen a Yamahát sem szabad kihagyni a képből, de az ő motorjuk teljesí­tménye nem tűnik stabilnak az eddig látottak alapján.