A filmipar motorja

Mozgó jelenetekhez mozgó kamera kell, minőségi felvételekhez pedig minőségi rendszer, mely egyszerre küszöböli ki a sebes mozgásból és az úhibákból eredő problémákat.

Az 1979 óta speciális filmes technikával foglalkozó Pursuit Systems olyan mozgó járműre szerelhető kamerát fejlesztett ki, melynek stabil karokon nyugvó, könnyű felvevője jól kiszűri a mozgásból eredő vibrációt, a hidraulikus szintszabályozó rendszerének köszönhetően pedig gyorsan siklik az egyik látószögből a másikba.

Legtöbbször autóra szerelik a tükröződés elkerülése miatt mattfeketére festett bonyolult elektronikát. Az igazi í­nyencségnek viszont a motorra szerelt kamera számí­t. Az autós változat kicsinyí­tett mása mindössze 32 kg-t nyom, és másodpercek alatt változtatja a helyzetét a mozgó motor körül, í­gy olyan látószögből engedi felvenni a jelenetet, ami szabad szemmel megfigyelhetetlen lenne.

A leggyorsabb járművekkel is képes tartani az iramot; egy képsor tempójának nem a motor 201 km/h-s végsebessége szab határt, hanem pusztán az anyagiak. Mélyen a zsebébe kell ugyanis nyúlnia annak, aki a Pursuit System gépeivel akar filmezni, de ne essünk kétségbe, ha amatőr filmes vágyaink vannak. E célra megteszi otthoni kedvencünk és egy, a padláson talált kézi Super8-as kamera is.

 

További érdekességek a témában: https://www.pursuitsystems.com/