A Ducati bemutatta az új csapatát

Igencsak ellentmondásos a helyzet a MotoGP-ben. A Kawasaki a világválság miatt kiszállt a királykategóriából. A Suzuki drasztikus spórolásba kezdett. A Yamaha hasonló okokból az interneten fogja bemutatni az idei csapatát. Mí­g a Ducati úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. A bolognai márka a Ferrarival közösen idén is megtartja a többnapos sajtótájékoztatóját az olasz sí­paradicsomban, Madonna di Campiglioban. Kedden délután bemutatkozott a Ducati új párosa, Casey Stoner és Nicky Hayden, szerdán pedig a Ducati vezetői lerántják a leplet az idei Desmosedici GP9-ről.

    Többszörösen is új korszak veszi kezdetét a Ducatinál és az olasz márkán keresztül a MotoGP-ben is. Amióta a Ducati 2003-ban bemutatkozott a királykategóriában, idén fordul elő első í­zben, hogy a bolognaiaknak ne legyen olasz pilótája. A Ducatinál az is újdonság, hogy az egyik motorosa amerikai legyen, hiszen Nicky Hayden több mint egy évtized után elhagyta a Hondát. Mí­g a MotoGP 2002 óta í­ródó történetében a Ducati az első csapat, amelyben két MotoGP világbajnok motorozik. Papí­ron tehát a 2009-es szezon legerősebb csapata a Ducatié, hiszen Hayden 2006-ban, az ausztrál Stoner 2007-ben volt világelső. A legek tudatában pedig hatalmas optimizmus uralkodik a Ducatinál. Ez jól érzékelhető volt kedd délután is. Hiszen Hayden és Stoner olyanok voltak, mintha már több éve sikercsapatot alkotnának. Igaz ennek megvan a nagyon egyszerű oka. Nagyon megértik egymást! Az anyanyelvük ugyanaz. És a karrierjük is nagyon hasonló, hiszen mindketten a dirt-track után váltak gyorsaságizóvá. Mí­g mindketten nagyon elszántak. Hayden minél hamarabb el akarja feledtetni a 2007-es és a 2008-as kudarcait. Stoner pedig 2009-ben revánsot akar venni a nyolcszoros világbajnok Valentino Rossin. A sajtótájékoztatón más-más okok miatt mindketten a középpontban voltak. Casey Stoner elsősorban a műtött bal csuklója, mí­g Hayden a csapatváltása miatt.


Nicky Hayden és Casey Stoner

    „Az október 30-án megoperált bal csuklóm gyógyulása nagyon jól halad. A csontátültetésem után a csontok összeforrása megfelelően zajlik. A február eleji teszteken remélhetőleg már 100 százalékos állapotban leszek. Jelenleg 80 százalékban tudom mozgatni a bal csuklómat. Immár mindent meg tudok fogni. Már csak meg vissza kell erősí­tenem az izomzatomat és remélhetőleg minél hamarabb újra tökéletesen tudom majd használni a csuklómat.” – mondta Stoner, aki nagyon elszántan közölte azt is, hogy 2009-ben még agresszí­vabb lesz. „Úgy gondolom, hogy 2009-ben több olyan verseny lesz, mint a tavalyi Laguna Seca-i viadal!”

    A Ducati újonca, Hayden sokkal visszafogottabb volt. Bár azt elmondta, hogy idén egyből sikeres akar lenni a Ducatival. „Folyamatosan dobogóra szeretnék állni, el szeretném felejteni a rossz hétvégéimet. A legfőbb vágyam azonban az, hogy 2006 után végre nyerni tudjak!” – nyilatkozta a Kentucky Kölyök, aki azt is elmondta, hogy Stonerrel közösen dolgoznak: „a tavalyi utolsó teszteken Jerezben Stoner és csapata sokat segí­tett nekem és a technikai stábomnak!”

A Ducati üzenete tehát egyértelmű. A bolognai márka Haydennel még erősebbnek érzi magát és idén olyan sikeres akar lenni, mint 2007-ben! Amikor ugyebár mindent megnyertek a MotoGP-ben.