41. Roof of Africa

Az egyre népszerűbbé váló extrém enduro versenyek ősének a Roof of Africa tekinthető, amelyet Lesothoban rendeznek meg és ahol a motorosok 1969 óta szerepelnek. A viadalon a KTM a legeredményesebb, hiszen az osztrák márka idén már a 19. győzelmét aratta. A KTM-mel idén a 27 éves új-zélandi Christopher Birch első nekifutásra diadalmaskodni tudott. Igaz ez nem meglepetés, hiszen Birch az elmúlt két évben egyre nagyobb hí­rnevet szerzett magának az extrém endurozásban.


    A Roof of Africa eredetileg egy autóversenynek, egy ralinak indult 1967-ben. Az autósokhoz 1969-ben csatlakoztak a motorosok. Akik 2000-től kezdve egyedüli indulói immár a viadalnak. A Roof of Africa eredetileg egy gyorsasági verseny volt, azonban az évek alatt ez teljesen megváltozott. Hiszen a Roof of Africa egy vérbeli extrém enduro viadallá vált a motorosoknál. Amely elsősorban egy hegyi verseny, ahol a bukósisakosoknak több ezer méter magasan is bizonyí­taniuk kell. Nem véletlen tehát a Roof of Africa elnevezés, hiszen ez magyarul azt jelenti, hogy Afrika teteje. A verseny történetének a legnagyobb sztárja a dél-afrikai Alfie Cox volt. A korábbi Dakar-menő 9-szer nyerte meg a versenyt. Amelyen idén az új-zélandi Birch rajt-cél győzelmet aratott.

    A Roof of Africa egy háromnapos viadal, ahol négy kategóriában, a 125, 200 és 250 köbcentiben, valamint az openben indulnak a motorosok. Van egy prológ és három szakasz. A prológot Lesotho fővárosában, Maseruban tartják. A prológ neve is elég árulkodó. A prológot Round-the-Houses-nak hí­vják, amely magyarul annyit tesz, Kerüld meg a házakat. Ez egy szupermotoszerű viadal, ahol a rajtsorrend dől el. Aztán következik a 3 extrém enduro nap. Idén 451 kilométer volt az össztáv. A prológ után az 1. szakaszon 89, a 2. napon 182, mí­g a 3. napon 180 kilométert kellett megtenni. A viadal nehézségét mutatja, hogy a 300 motoros közül csak 89 pilóta ért célba. Akik közül magasan kiemelkedett Birch, pedig ő első í­zben versenyzett a Roof of Africán.


    Az ötszörös új-zélandi enduro bajnok csak tavaly kezdett el extrém enduro versenyekre járni, de azonnal nagyon jó eredményekre volt képes. Tavaly a Romaniacson harmadik lett, az amerikai Last Man Standingen a 18. helyen zárt. Idén az olaszországi Hell’s Gate-en a 24., az Erzberg Rodeon a 8. helyen végzett, mí­g a Romaniacson a legjobb KTM-esként ismét harmadik lett. Aztán következett a Roof of Africa, amelyen nem volt riválisa. Birch a kétütemű KTM EXC300 nyergében 15 óra 53 perc és 36 másodperc alatt teljesí­tette a távot, mí­g a második helyezettre több mint 48 percet vert. Birch győzelme más miatt is szenzációs. A Roof of Africa történetében a győzelmek többségét dél-afrikai motorosok szerezték meg. Idén viszont nem volt esélyük. Birch egyfelől véget vetett a dél-afrikaiak 1993 óta tartó hegemóniájának, másrészről ő lett a 6. nem dél-afrikai győztese a versenynek. Az új-zélandi Birch előtt az amerikai Malcolm Smith 1975-ben, az olasz Elio Andreoletti 1978-ban és 1981-ben, az ausztrál Murray Watt 1985-ben, a német Jürgen Mayer 1987-ben és a lesothoi Patrick Andrews 1992-ben tudott diadalmaskodni.