3D nyomatott motor a durvább fajtából

A 3D nyomtatás egyre jobban terjed és manapság már egészen sok mindent – a legegyszerűbb, hétköznapi tárgyaktól kezdve, a komplett autóig – készí­tettek ezzel az új technológiával.

 

Legújabban pedig már a motorkerékpárok világába is mélyen behatolt ez a rendszer, aminek egyik legfrissebb bizonyí­téka a „The Dagger” névre keresztelt, 3D nyomtatott modell. A Divergent 3D műhelyéből előgördült szerkezet a Los Angelesi Autószalonon mutatkozott be és bár többek között az olyan alapelemei, mint a felnik, a féktárcsák, a féknyergek, a teleszkópvillák, a központi rugóstag és maga az erőforrás hagyományos eljárással készültek, sőt egészen konkrétan egy másik motorkerékpárból, egy Kawasaki H2-esből származnak, a nem mechanikus alkatrészeit nyomtatták.

 

 

Az új eljárással létrehozott elemek, különleges, szénszál-erősí­tésűek, aminek eredményeként nemcsak, hogy 50 százalékkal könnyebbek, mint a normál változataik, de még merevebbek is. Ez legfőképpen a váz esetében hangzik igazán csábí­tóan.

 

 

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez nem az első alkalom, amikor 3D nyomtatott alkatrészekkel készülő motorkerékpárt látunk. Korábban az Energica Ego és az APWORKS Light Rider esetében is találkozhattunk már ilyesmivel.

 

A Divergent 3D-nél abban bí­znak, hogy ahogy egyre olcsóbbá válik az új technológia, lassan a nagyobb gyártók érdeklődését is felkelti, és akkor beszállí­tóként léphetnek szí­nre.