300-as sportmotorra turbó?

Jó ötlet, de vajon mennyibe fog kerülni?

A kompakt, 250-300 köbcentiméteres sportmotorok népszerűségéhez manapság nem fér kétség. Használhatóságukra általában nincs panasz, és ha szí­vünkre tesszük kezünket, akkor még a teljesí­tményüket is el tudjuk fogadni.

 

Azonban a Performance Technology nevű vállalatnál úgy gondolták, hogy viszonylag könnyen ki lehetne húzni a fanyalgók kezéből a lassúságra, lomhaságra vonatkozó ütőkártyát is. Az olasz cég a Veronai Motorkiállí­táson ezért bemutatta a turbó kitjeit a Yamaha YZF-R3-hoz és a KTM RC390-eshez. íllí­tásuk szerint ezekkel a „csomagokkal” úgy növelhető meg a teljesí­tmény, hogy közben a megbí­zhatóság nem csorbul.

 

Turbós sportmotorok a veronai kiállí­táson (bikeadvice)

 

 

És hogy mégis mennyire ugrik egy 300-as sportmotor ereje, ha turbót raknak rá?

 

60 lóerő körüli értéket í­gérnek, ami igen jelentős, a Yamahánál 18, a KTM esetében 16 lóerő többletet jelent. Ekkora növekedés már igencsak alkalmassá teheti ezeket a tí­pusokat akár a komoly versenyzésekre is.

 

A turbócsomagok ára és a pontos technikai részletei egyelőre nem ismertek. Ugyanakkor az már tudható, hogy jelenleg gőzerővel folyik a munka a Kawasaki Ninja 300-ashoz készülő kitten, ami ha minden terv szerint halad, akár márciusra el is készülhet.