Touskova, a hatodik hölgy

Immár hatra nőtt azoknak a nőknek a száma, akik elindultak a gyorsasági vb-n.


Andrea Touskova (37) a vb legfiatalabb női résztvevője

A cseh Andrea Touskova ráadásul a Cseh GP-n beállí­tott egy rekordot is, hiszen ő lett mindenidők legfiatalabb női vb-résztvevője. Touskova alig múlt 15 éves!

A vb történetében az első női motoros a német Inge Stoll volt. A hölgy 1952 és 1958 között szerepelt az oldalokocsis kategóriában. Stoll nem vezető, hanem utas volt. Stoll nevéhez egy másik csúcs is tartozik: ő volt a Man-szigeti Tourist Trophy első női résztvevője is. Stoll 1954-ben mutatkozott be a TT-n. Stoll 1958-ban, társával Jacques Drionnal Brnóban egy versenybalesetben elhunyt.

Az amerikai Gina Bovaird is örökre beí­rta magát a vb történetébe, hiszen ő volt az egyedüli, aki indult az egykori királykategóriában, az 500-ban. Bovaird 1982-ben a Francia Nagydí­jon motorozott.

A finn Taru Rinne viszont az első hölgy volt, aki pontot szerzett a vb-n. Rinne 1988 és 1990 között volt tagja a 125-ös vb-nek. A hondás ötször volt pontszerző. A legjobb eredményét az 1989-es Német Nagydí­jon érte el, amikor is a 7. helyen intették le. Rinne összesen 25 vb-pontot gyűjtött össze a karrierje alatt.

A japán Tomoko Igata is a 125-ben volt pontszerző. Igata 1994 és 1995 között szintén a 125-ben versenyzett. Igata szintén hondás volt és a legjobb helyezése Rinnéhez hasonlóan szintén egy 7. hely volt, amelyet a japán motoros hölgy a Cseh GP-n szerzett. Igata azonban többször volt pontszerző. Igata 7 viadalon összesen 30 pontot kaparintott meg.

 
Katja Poengsen 250-ben versenyzett

Rinne és Igata mellett a vb történetének a harmadik női pontszerzője, a német Katja Poensgen, aki egyedüliként tudott a 250-ben pontot gyűjteni. Poensgen, aki 2001-ben és 2003-ban indult a negyedliteres vb-n, a 2001-es Olasz Nagydí­jon okozott hatalmas szenzációt, amikor is Mugellóban a 14. helyen érkezett be a Hondájával.


Andrea Touskova (37) a német bajnokságban és az Európa-Kupában indul

Az idei Cseh GP-n pedig a szabadkártyás cseh Andrea Touskova is örökre beí­rta magát a vb történetébe. A kamaszlány a 125-ös mezőnyben a 39. helyről startolt és végül egy kör hátránnyal a 31. helyen intették le. Mindenidők legfiatalabb női vb-indulója egyelőre a német bajnokságban és az Európa-Kupában folytatja a pályafutását.