Off-road iskola I. rész: Kereket fel

A motorsportokról sokan azt gondolják, hogy csak húzni kell a gázt, a többit a motor megoldja. Ez a cikk azoknak szól, akik ennél egy kicsit nagyobb rálátással bí­rnak és szeretnék megtanulni a pontos motorkezelési technikákat. Oktatónk a sokszoros magyar motokrossz és enduro bajnok Grillmayer Gábor.

A motokrossz a legnézettebb és legnépszerűbb motorsport az egész világon az Egyesült íllamok pedig a vezető motokrossz „naghatalom”. Amerikában annyi motort adtak el eddig, mint az egész világon összesen. Statisztikákat nagyon kedvelő ország lévén, el is készí­tették a minden sportra kiterjedő állóképesség-vizsgálatot. Az eredmény meghökkentő: a motokrossz a harmadik legerőigényesebb sport a Tour de France és a triatlon után. Azért nem árt tudni, a fizikai erő önmagában nem elég, csupán elengedhetetlen feltétel. A motokrossz alapjait és technikáit alaposan ismerő pilóta jól elmotorozhat izzadság nélkül is, mí­g a hibás stí­lusban, erőből igyekvő ember nem érti, hogy egy kör után miért nem tudja fogni a kormányt. Ezért két részre osztjuk hatrészes cikksorozatunkat. Először és főként a technikai alapokat épí­tjük fel, egy alap állóképességet adó kis erőnléti felkészüléssel a háttérben, majd a végén egy komplett felkészülési tervet adunk.

Motorunk irányí­tásának legfontosabb alapja, hogy a terhelést a kerekek között úgy tudjuk változtatni, ahogy azt az adott feladat megköveteli. Fékezni csak előre terhelt súllyal lehet, mert akkor tudjuk az első féket használni, mí­g gyorsí­táshoz a tömeg a hátsó kerékre kell hogy helyeződjön. Ebben a pillanatban el is jutottunk a helyes testtartáshoz. Ezek az alapgyakorlatok, amennyiben helyes a kivitelezésük, nem igényelnek komolyabb erőkifejtést. A jó testtartás viszont az idejében adagolt gázt és féket is elengedhetetlenné teszi.

A fenti logikából kiindulva tehát egy off-road pálya két részre bontható: gyorsí­tó és lassí­tó szakaszokra. A gurulás fogalma teljes egészében hiányzik egy krosszos szótárából. Amint a motorral gurulunk, úgy a terhelés egyenlően oszlik el az első és hátsó kerék között, ami mind a hatékony fékezést, mind a gyorsí­tást lehetetlenné teszi. Nézzük tehát a helyes gyakorlati kivitelezést!

   
 1. A súly a hátsó keréken, elöl-középen ülve, enyhén előredőlve. Lábon a terhelés 20-25%-a. Láb a hátsó fék fölött, egy ujj a kuplungon 2. Gázelvétel, enyhe hátsó fék, kuplungon az ujj, első kerék közelí­t a földhöz. 3. Elkezdünk hátra dőlni és megfogjuk az első féket, felkészülve a nagy fékezésre

mikor a kerék földet ér.

Fékezésnél ügyelnünk kell, hogy először a hátsó fékkel előre terheljük a súlyt. Abban a pillanatban, ahogy érezzük a terhelést a karunkon máris határozottat fékezhetünk a rettegett első fékkel. Ebben a pillanatban már nem fog kitörni a kerék oldalra, mert akkora terhelés nyomja a földbe, hogy inkább felemelkedik a hátsó kerék. Ekkor kell finoman visszaengedni az első fékből, amitől a hátulja vissza fog érkezni a talajra.

A második lépés akkor következik, amikor földet ér a hátsó kerék. Kuplunggal szabályozott nagy gázt kell húzni, ami rögtön egykerekezést eredményez, a hátsó féket pedig lábunkkal kontrolláljuk. Mielőtt hátra esnénk, a hátsó fékkel fékezzünk, ekkor motorunk első kereke azonnal a földre csapódik, és máris tudunk fékezni elsővel… és í­gy tovább.

 

   
4. Első kerék földet ér, a terhelés nagy része áthelyeződik a hátsó kerékről előre. Első fékkel kezdhetünk határozottan fékezni, miközben már hátradőltünk.  5. Hátsó kerék a levegőben, az első fék adagolásával akadályozzuk a kormányon való átesést. 6. Elérve a „holt pontot” felengedjük az első féket és hagyjuk, hogy lecsapódjon a hátsó kerék, majd abban a pillanatban ahogy az földet ér, kezdődhet a játék elölről.

Ezt a gyakorlatot természetesen ülő testhelyzetben kell kiviteleznünk, egyes sebességi fokozatban. Ennél a tempónál még az esés sem akkora katasztrófa, igaz a hátsó sárvédő az első időszakban nincs teljes biztonságban… A feladat tudatos kivitelezése közben, ha a lábunk a lábtartón marad, akkor a hátsó fékkel megelőzhető a sárvédő csere, de nem minden sikerül elsőre! A tartás amint a képeken is látható egy alaptételre épül: kényelmesen előreülve, magasan tartott könyökkel indul, mí­g gyorsí­tásnál leheletnyit előredőlve és a lábtartót terhelve ellen tartunk a gyorsí­tási erőnek. A fékezésnél pedig hátradőlve, majdnem teljesen nyújtott könyökkel támaszkodunk a kormányon. A csí­pőnk nem kell, hogy elmozduljon se előre, se hátra, mert azzal csak fölösleges erőpazarlást végeznénk. Itt a lényeg, hogy megtanuljuk a terhelés áthelyezését, ami mindössze egy apró mozdulat, miközben a fék-gáz-kuplung összhangot játszva fejleszthetjük.