Motorvédelem – Zárak és lakatok

Ezútal nem az olvasót kérdezzük. Pontosabban nem azokat az olvasóinkat, akik már motortulajdonosok, hanem azokat, akik most tervezik a kétkerekű beszerzését és nem fizetnének érte.

A motor tolvajokról van szó, akik még a legerősebb gránitláncot is képesek könnyedén eltávolí­tani, ha van két nyugodt percük és egy akkumulátoros sarokcsiszolójuk. Szakértők szerint a semmilyen módon nem rögzí­tett motor eltulajdoní­tásához még ennyi idő sem kell, ezért érdemes alaposan megfontolni, milyen eszközzel védjük motorkerékpárunkat a tolvajok ellen.

LUMA X-MART 

A Luma X-Mart féktárcsazár és lábtartó valódi különlegesség. A jobb és baloldali változatban is kapható eszköz abból a feltevésből indul ki, hogy ha a leparkolt motorkerékpárt megfosztjuk lábtartójától, szinte vezethetetlenné válik. A Luma rengetegféle felszerelő adaptert kí­nál termékéhez, amely í­gy a mai motorok többségére könnyen felszerelhető. A lábtartó-lakat gumí­rozott felületű, a tí­zlamellás zárbetétet pedig fedél védi az esőtől.

A Motorline üzleteiben kapható szett ára 17500.-, az adaptereké pedig egységesen 2300 forint.

CITADEL CCHU 100.150

A Citadel CCHU 100.150 ideális kombináció, egy elérhető árú mindenes. Az erős 12 mm-es szögletes láncszemekből álló, szövettel borí­tott lánc és a 15mm vastag U lakat. A lakat külön féktárcsazárként is használható. A lánc mérete: 12mm-150 cm.

Forgalmazó: RMC Kft. íra: 14.990.Ft.

ABUS DETECTO 7000 RS3

Az edzett acélból készült ABUS Detecto 7000 RS3 esetében nehezebb dolga van a tolvajnak, mint más, hasonló védőeszközök esetében. A gördeszkás-motoreltolós trükk itt nem működik, hiszen a hatszáz grammos ABUS a legkisebb billentésre is szirénázni kezd és í­gy a tulajdonost is megvédi attól, hogy a motoron felejtett lakattal próbáljon elindulni. A konstrukció nehezen kicselezhető, mivel zára fúrással nem nyitható és az elemeket is csak akkor lehet eltávolí­tani, ha a lakat nyitva van.

A termék ára 19900 Forint a Motoroázis Kft. üzletében.

ABUS GRANIT EXTREME PLUS

Bátor, vagy legalábbis nagyon felkészült, aki az ABUS több mint öt és fél kilogramm tömegű 59/13 Granit Extreme Plus nevű gránitláncával húz ujjat. A német cég ezt a terméket a különösen veszélyeztetett motorkerékpárokhoz ajánlja, és saját biztonsági skálájának legmagasabb, 25-ös értékével minősí­ti. Az 1,7 méter hosszú csúcstermék legfőbb ellensége a sarokcsiszoló, de az garantálható, hogy amikor a két eszköz egymásnak feszül, azt mindenki látja és hallja majd a környéken.

Az extra biztonság í­gérete 76900 forintba kerül a Motoroázis üzletében.


VECTOR MAX LOK

A francia Vector a motorvédelmi eszközgyártás másik pólusa Európában. Az egy és másfél méteres kivitelben kapható Max Lok sodronyzár egyszerű megoldás robogósoknak, védelmi képessége főként az elrettentésben rejlik, de bizonyos fokig ellenáll a fúrásnak és vésésnek is, í­gy ár/érték aránya jó választássá teszi.

A termék indulóára 5990 forint a Motorparts Kft.-nél.

VECTOR IMMO BLOKK

Aki saját garázsban tartja motorját, de nem teljes a biztonságérzete az akár le is horgonyozhatja a gépet. Több gyártóhoz hasonlóan a Vector is kí­nál olyan földbe fúrható rögzí­tő szemeket, melyek egy erős lezáró lánccal kombinálva alaposan feladják a leckét a tolvajoknak. Érdemes meggondolni, hogy a padló mely pontjára szereljük fel a négy erős csavarral és zárókupakokkal szálí­tott Immo blokkot, mert az eltávolí­tás még a tulajdonosnak is komoly feladat lesz.

A többféle kivitelben kapható rögzí­tőszem készletek ára egységesen 19900 Forint a Motorpartsnál.

MASTER LOCK FORCE

Akár hattonnányi húzóerőnek képes ellenállni az amerikai Master Lock Force kulcsos U lakat, feltéve, hogy a bűnözők a bankautomatáknál alkalmazott módszerrel akarják elvinni a kétkerekűt. A 247 milliméter magas lakat átmérője 16 milliméter, vágni tehát nem lesz könnyű feladat. Mellékelnek hozzá egy felszerelő készletet is, mellyel szolgálaton kí­vül könnyen rögzí­thetjük a motor vázára, ráadásul a Master Lock is védett a piszok és a ví­z bejutása ellen.

íra 5900 forint az Imet Kft. üzletében.

VECTRO MEMí“RIAKíBEL

Az összeállí­tásunkban felsorolt tipikus és meghökkentő lopásgátlók akár komoly anyagi kárt okozhatnak a motorkerékpárban, ha induláskor elfelejtjük leszedni őket. Ezért minden esetben ajánlott egy rikí­tó szí­nű memóriakábel beszerzése. A zsebben is hordozható kiegészí­tő ára általában nem haladja meg az 1200 forintot, viszont mindig megvéd minket saját feledékenységünktől.