Csehországban befejeződött a motokrossz-szezon

Az egyéni értékelés ezüstérme mellé egy csapataranyat gyűjtött hazánk legjobb krosszversenyzője a nemzetközi cseh motokrosszbajnokságban. Dalecinben befejeződött a 2018-as cseh kií­rás.

Nem indult álomszerűen Szvoboda Bence (26) idei szezonja. Az áprilisban összeszedett csuklótöréssel az egyéni bajnoki esélyei elszálltak, de elmondható, hogy a nehézségek ellenére kihozta belőle a maximumot. A cseh motokrosszbajnokságban az egyéni küzdelmek lezárulása után már csak a rangos csapatbajnoki cí­m várt gazdára, amiért háromfős alakulatok küzdöttek meg egymással.

Szvoboda a Buksa/Ados KTM szí­neit képviselte ezen a viadalon, a cseh Martin Michekkel és a francia Sulivan Jaulinnal kiegészülve. Három kategóriában (MX1, MX2, MX3), körmérkőzés szerűen, minden kategória képviselője egyszer pályára lépett a másik két kategória motorosaival. Szvobodának í­gy a három futamból kettőt kellett teljesí­tenie ezen a napon. A mezőny egyetlen magyar versenyzője két bravúros második helyezéssel járult hozzá a csapateredményhez.

“Dalecin megint jó volt hozzám. Idén itt nyertem karrierem első MX1-es versenyét Csehországban, most pedig karrierem első cseh csapatbajnoki cí­mét ünnepelhettem. Úgy érzem, méltó befejezése volt ez az idei cseh szezonomnak, ahol az MX1-es kategória egyéni ezüstérme mellé sikerült megszerezni a csapatbajnoki aranyat. Ezen a napon nem az egyéni teljesí­tmények voltak a fontosak, ezért nem is kockáztattam a futamgyőzelmet, hiszen a két második helyezésemmel is fölényesen nyert a csapatunk.” – értékelt a magyar versenyző.

Szvoboda eredménye mellett Martin Michek két első, Sulivan Jaulin egy harmadik és egy negyedik helyezést dobott be a közösbe, í­gy a legrosszabb eredmény mí­nuszolása után – a helyezések pontértékeinek összegzésével -, a Buksa/Ados KTM csapat gyűjtötte a legkevesebb pontot, ezen a viadalon pedig az az alakult győzedelmeskedett, melynek a legkevesebb egység szerepelt a neve mellett. A magyar fiúól már megszokhattuk, hogy minden nemzetközi sikerével egy újabb komoly mérföldkövet ér el a hazai motokrossz. Ezútal is í­gy volt, hiszen Szvoboda első magyarként nyert csapatbajnoki cí­met a cseheknél.

Ezzel a viadallal csak Csehországban befejeződött a motokrossz-szezon, Szvoboda Bence számára viszont még nincs vége teljesen az évnek. Most hétvégén az egyéni magyar értékelés zárul le Gyálon, október közepén pedig a magyar csapatversenyre kerül sor Monoron. Az egyéni küzdelmekben itthon sincsenek bajnoki reményei a somogyi fiúnak, viszont a csapatbajnoki titulust még Magyarországon is elhódí­thatja idén.


A Motorrevü 2018/10-es számában Szvoboda Bencével készült interjú olvasható!


Cseh motokrossz-csapatbajnokság, végeredmény:

1. Buksa/Ados KTM (Michek, Jaulin, Szvoboda), 9 pont

2. HT Group (Sukup, Liska, Kovar), 17 pont

3. BV Racing (Votroubek, Smola, Michalec), 35 pont

4. Hulho – JD Gunnex KTM (Romancik, Cervenka, Weschta), 38 pont

5. SMS Motokrosu Morava (Zereva, Krc, Strachota), 54 pont