Yamaha tripla

A 27. endurance vb záró viadalán, a Dohai 8 í“ráson tarolt a Yamaha. A márka 2004 után ismét megszerezte a dobogó mindhárom fokát egy versenyen. Különösen az osztrák Yamaha Austria Racing csapat lehetett nagyon boldog, hiszen az alakulat a története első győzelmének örülhetett az endurance vb-n.

    A Yamahának sosem volt erőssége az endurance. Csak egyetlen vb-cí­me van 2004-ből. Mí­g 1980 óta, a vb elindulása óta csak 13 versenyt nyertek meg a háromhangvillások. Az endurance vb-n tavaly debütált katari viadalon, a Dohai 8 í“ráson viszont mindenidők egyik legfényesebb Yamaha győzelme született. Négy év után, a 2004-es Oscherslebeni 24 í“rást követően ismét hármas diadalt ünnepelhetett a Yamaha!

A Yamaha Racing Austria 2001 óta tagja a vb-nek és 2003 óta egyre nagyobb hí­rnévre tesz szert. Sorra szerzi a versenyeken az érmeket, mí­g 2005 óta mindig érmes tudott lenni a vb összetettjében. Az igazán nagy sikert azonban az elmúlt szombaton szerezte meg a csapat. Hiszen első í­zben tudott nyerni egy endurance vb-nagydí­jon! A Yamaha Austria Racing a féltávnál lépett el és a célban 3 kör előnnyel győzött. A szlovén Igor Jerman, az ausztrál Steve Martin és a brit Steve Plater alkotta yamahás trió 226 kört tett meg a verseny alatt. A Yamaha Ausztria ezzel a győzelmével 2006 után ismét vb-ezüstérmes lett. A spanyol Yamaha Folch Endurance csapatnak is emlékezetes éve volt. A spanyoloknak Katarban sok gondjuk volt a hátsó futóművel, de mégis másodikok lettek. Aminek köszönhetően a Folch Endurance vb-harmadik lett az első teljes vb-szezonjában! A szlovák Maco Moto Racing is nagyon boldog lehetett. Bitter Sándor és Rosivall ígoston korábbi alakulata a 3. helyének köszönhetően először lehetett érmes az endurance vb-n! A Maco Moto Racing a féltávig a győzelemért küzdött a Yamaha Austriával, ám utána fékproblémái voltak a csapatnak.

    A világbajnok Suzuki csapatnak viszont nagyon nem ment Katarban. A Suzukinak már a verseny előtt gondjai voltak, hiszen az egyik meghatározó embere, Vincent Philippe egy franciaországi viadalon megsérült. Az edzéseken viszont mégis nagyon úgy tűnt, hogy a Suzuki meg tudja ismételni a tavalyi diadalát Katarban. A suzukisok az összes edzésen a legjobbak voltak. A két szabadedzésen, a két éjszakai edzésen, a két időmérőn és a warm-upon is a leggyorsabbak voltak. A pole pozí­cióból startoló suzukisok idén először mégsem tudtak befejezni egy verseny! A Suzuki gyári csapata az 5. körben az élre állt, de a 13. körben Matthieu Lagrive bukott. A GSX-R1000-et behozta a boxba, majd a szerelés után Julien Da Costa visszaállt a versenybe. A gixxer azonban nem bí­rta a terhelést. A hűtő megsérült és alig három kör alatt túlmelegedett a blokk. A Suzukinak, amely idén a 12. vb-cí­mét szerezte meg, ki kellett állnia és a verseny feladására kényszerült!