Yamaha-tripla

Egyből javí­tottak a Yamaha motokrossz vb-menői. Miután egy hete a Mantovai Starcrosson csúnyán leszerepeltek, az elmúlt vasárnap az olasz nemzetközi bajnokság nyitófutamán az MX1-ben a dobogó mindhárom fokát elfoglalták. A legjobb yamahás a világbajnok David Philippaerts volt.

Philippaerts

Az újdonság jegyében vette kezdetét az olasz nemzetközi motokrossz bajnokság. Idén már nem kétnaposak, hanem csupán egynaposak a sorozat fordulói – idén négy fordulóból áll a bajnokság – , azaz a szabadedzéseket, az időmérőket és a két futamot egy nap alatt bonyolí­tják le. A sűrí­tett program és a szokatlanul hideg idő a vezéryamahásnak, David Philippaerstnek feküdt a legjobban Montevarchiban. Az 1. futamban könnyed győzelmet aratott, mí­g a 2. futamban azt követően végzett a 3. helyen, hogy az 1. körben ki kellett állnia szerelés miatt. Egy ütközés miatt ugyanis megsérült az első villája. A 28. helyen folytatta a versenyt, de ennyire hátulról is fel tudott zárkózni.Philippaerts

Philippaerts mögött az észt Tanel Leok végzett, aki végig nagyon kiegyensúlyozott volt és egy-egy 3. és 2. hellyel lett második. A harmadik a kétszeres világbajnok olasz Antonio Cairoli lett. A szicí­liai az 1. futamban a második helyen ért célba: 5.504 másodpercet kapott Philippaertstől. A 2. futamban ellenben csak negyedik lett, mivel a 7. körben hibázott és nekiment egy ellenfelének. Cairoli a 12. helyről jött előre.Tanel Leok

A negyedik gyári yamahás, az új-zélandi Joshua Coppins a 6. helyen zárt az összetettben. Az 1. futamban féltávig csatázott Philippaertscel, de motorhiba miatt ki kellett állnia. A 2. futamban aztán kárpótolta magát, hiszen rajt-cél győzelmet aratott.

A gyári yamahások mellett a mezőnyben még ott volt a gyári kawasakis Gareth Swanepoel, a gyári apriliás Julien Bill és Manuel Priem, a gyári husqvarnás Christophe Martin és Alex Salvini, valamint a KTM ifjú reménysége Gert Krestinov is. Swanepoel egy-egy 4. és 5. hellyel a 4., Bill egy-egy 8. és 6. hellyel az 5., Priem egy-egy 5. és 14. hellyel a 8., Martin egy-egy 9. és 11. hellyel a 10., mí­g Krestinov egy-egy 6. és 27. hellyel a 13. helyen zárt. Salvini pedig mindkét futamot feladta.Három yamahás a dobogón

Tarroux

Az MX2-ben is erős mezőny gyűlt össze Montevarchiban. Az olasz nemzetközi bajnokság idénynyitóján láthattuk a háromszoros világbajnok Alessio Chiodit, a vb-harmadik Nicolas Aubint, az Európa-bajnok Paulin Gautiert, a szuperkrossz Eb-bajnok Fabien Izoirdot, illetve a vb-menő Manuel Monnit, Davide Guarnerit, Jeremy Tarroux-t, Pascal Leuret-t és Wyatt Avist is.

Az 1. futamban egy négyes boly, Monni, Guarneri, Gautier és Tarroux csatázott egymással. A négyes végül 2.5 másodpercen belül ért célba. A kvartettből a yamahás olasz Guarneri nyert, akinek nem igazán sikerült a rajtja.

A 2. futam Guarneri nélkül zajlott le, mivel motorhiba miatt nem tudott elstartolni. Monni és Tarroux viszont főszereplők voltak, hiszen a kettejük párbajáról szólt a viadal. A csatát végül 1.561 másodperccel a francia suzukis Tarroux nyerte meg, aki ezzel az összetettet is megnyerte a yamahás Monni előtt. A 3. helyen a francia kawasakis Gautier végzett.

Borka és Bódis

Az olasz nemzetközi motokrossz bajnokság szezonnyitóján két magyar krosszos is indult. Az MX1-ben induló kawasakis Borka János a Mantovai Starcross után nem tartott pihenőt. Mí­g a KTM-es Bódis Roland – ő tavaly harmadik volt az MX2 amatőr bajnokságban – az MX2-be nevezett be. A nagyon nehéz pályán sajnos egyikük sem jutott a 40 fős döntőbe. Borka folyamatosan esett vissza és a csoportjában végül a 22. helyen zárt. Bódis pedig a csoportjában a 26. helyen végzett.