Yamaha Rhino 700 FI 4×4

Vastagbőrű hegymászó A Yamaha Rhino 700 igaz, az orrszarvú nevét viseli, de úgy mászik, akár egy zerge.

Yamaha Rhino 700 FI 4 x 4

Az orrszarvúak családja, állattani nevükön Rhinocerotidae, arról ismert, hogy hatalmas, nem túl okos állatok, de jó a szaglásuk és a hallásuk. Gyenge látásuk miatt azonban növényevő létük ellenére rendkí­vül agresszí­v természetük, és az állatvilágban ők rendelkeznek legnagyobb kromoszómaszámmal. Ennek ellenére az öt fajból hármat a kipusztulás fenyeget. Az utóbbi években mégis kialakult egy olyan faj, ami egyre jobban szaporodik, és folyamatos új mutációkat szül. Igaz, se szaglása, se hallása, se látása nincs, viszont sok mutatványra képes, amit a húsz millió éves család egyetlen másik tagja sem.És mind emellett mindig teljesen nyugodt marad.


A Yamaha Rhino az ATV-k mellett egyre népszerűbb Side x Side kisterepjárók képviselőjeként jelent meg 2004-ben először Amerikában. Első ránézésre kemény munkára készült, mégis sokkal inkább szabadidőjárműnek használják. A Rhino eleinte 660 lég/olajhűtéses, majd 421 köbcentis ví­zhűtéses motorral jelent meg. Az amerikai Georgia állambeli Newnanben fejlesztették, és ott folyik a gyártása is. Mivel az amerikai piacon azonnal sikeres lett, rengeteg külön kiadvány jYamaha Rhino 700 FI 4 x 4elent meg azóta, erre az évre új erőforrással és sok új ötlettel újult meg a nagyobbik tí­pus.Két milliméterrel nagyobb lökettel 686 köbcentire növelték a lökettérfogatot, az erőforrást ví­zhűtésesre alakí­tották át, a keverékképzésről pedig benzinbefecskendezés gondoskodik. Igen cseles 700-as meghajtása, a motorfék funkcióval is ellátott ékszí­jautomata váltó két előre, egy hátra sebességes előtéten keresztül továbbí­tja az erőt, ezen kí­vül két és négykerékhajtás között lehet választani, az egészhez még központi differenciálzár is kapcsolható. Az igen összetett technikát könnyű kezelni, a vezetőnek mindössze a gázt kell nyomni, a vezetőülés mellett helyezkedik el az előtétkapcsoló, a műszerfalon nyomógombokkal aktiválható a négykerékhajtás és a differenciálzár. 

Az új erőforrás ví­zhűtője jól védetten lett elhelyezve.

Az ülések úgy vannak kialakí­tva, hogy jól megtartják az utasokat, a ví­z egy lyukon a legmélyebb ponton mindig lefolyik. Mindkét ülés egyetlen reteszelő megnyomásával kiszedhető. Az utas kapott egy pánttal ellátott kapaszkodót, a vezetőnek és az utasnak egy-egy italtartó lett kialakí­tva középen. A Rhino hátul 200 kilós teherbí­rású kis platóval rendelkezik, ez gázrugókra lett támasztva, í­gy mint egy dömpernél hátrabillenthető.Yamaha Rhino 700 FI 4 x 4

íœzemmód váltókar és kézifék, valamint kapaszkodó az utasnak.


Tehát praktikus munkagép erdészeknek és farmereknek – gondolná az ember. Hogy a Rhino miért mégis szabadidőjárműként terjedt el igazán, arra azonnal rájövünk, ahogy elindulunk vele. Ugyanakkora helyen elfér, mint egy ATV, de sokkal könnyebb vezetni és sokkal kényelmesebb, utast is szállí­thatunk vele, és egyszerűen elképesztő, mire képes.Ha csak egyszerű terepen közlekedünk vele, akkor a legjobb, ha kétkerékhajtást kapcsolunk, í­gy igen kezes és fordulékony a kis terepjáró. A ballonos Maxxis terepgumik és a hosszú rugóutak jól kiszűrik a kisebb és közepes ütéseket, a bukóketrec félre tolja az ágakat. A 700-as motor meg elég erős ahhoz, hogy kedvünk szerint erőcsúsztassunk laza talajon.

Yamaha Rhino 700 FI 4 x 4

Differenciálmű és szennyeződésektől jól védett féltengelyek.

Ha bekapcsoljuk a négykerékhajtást, még hozzá a differenciálzárat, akkor igaz már nem olyan fordulékony a kis terepjáró, annál lenyűgözőbb, mire képes. Szinte nincsenek neki ilyenkor akadályok. A rövidebb fokozatban szinte a falra is fel tud mászni, keresve sem találtunk olyan emelkedőt, amit nem tudott legyőzni. A puha terepgumik beleharapnak a talajba, a rövid áttétel és a nyomaték szinte lefullaszthatatlan.Egyedül arra kell vigyázni, nehogy felboruljunk.

Yamaha Rhino 700 FI 4 x 4

így nem csoda, hogy Amerikában, ahol a terepezők számára már rengeteg szabadidőparkot rendeztek be, ennyire népszerű lett ez a járműfaj, a Rhino meg különösen. De van egy másik, teljesen ésszerű oldala is a Rhinónak. 200 kiló teherbí­rása mellett még 400 kilót vontathat is, és evvel erdészeknek, vadászoknak és a mezőgazdaságban hasznos szerepet játszhat. Nálunk erre a célra zöld rendszámmal le is vizsgáztatható. Ezért ne lepődjünk meg, ha a hazai erdőkben elszaporodnak az orrszarvúk.