Villanyfényes enduro vb

Lehet, hogy nagy gazdasági válság van, azonban ez egyelőre nem érződik az enduro vb-n! 2009-ben egy év szünet után ismét lesz egy Európán kí­vüli nagydí­j is. Mí­g immár villanyfényes versenyek is lehetnek a MotoGP-hez hasonlóan.

Furcsa dolgok zajlanak le az enduro vb-n. Hiszen furcsa döntéseket fogadott el a nemzetközi szövetség, a FIM. Pár éve minden gyártó, minden csapat arra panaszkodott, hogy mennyire drágák a tengerentúli nagydí­jak. Pontosan ezért nem volt idén Amerikai és Kanadai Nagydí­j sem. 2009-ben viszont megint átkel az enduro vb az Atlanti-óceánon, hiszen 2007 után ismét lesz tengerentúli viadal. Mexikóba látogat el a mezőny. Lehet, hogy egy mexikói túra olcsóbb, mint amennyibe az Amerikai és a Kanadai GP került? (Megí­gérem, hogy utána fogok járni!) A naptár egyébként jövőre is 8 nagydí­jból fog állni és a Mexikói GP mellett még három módosí­tás lesz. A Finn és a Görög GP 2005, mí­g a Szlovák GP 2007 után tér vissza a menetrendbe.

De vissza a furcsaságokhoz! A FIM az enduro vb-t rendező francia ABC Communication javaslatára elfogadta, hogy jövőre lehessenek villanyfényes prológok. Ezek nem kötelezőek a nagydí­j szervezőinek. A prológ pénteken este lenne 7 és 10 óra között. A prológ eredménye az 1. napi versenynek a része lenne, azaz speciál szakaszként beleszámí­tana a végeredménybe is. A prológ időtartama vagy másképpen fogalmazva, távja minimum másfél, maximum 3 perces lehet.

A junior Világkupa is megváltozik. A Világkupa immár megkapta a junior világbajnoki rangot, mí­g lesz egy új sorozat is a vb-n belül, a FIM enduro ifjúsági kupa is. Ezen 16 és 21 éves fiatalok vehetnek részt, akik csak kétütemű 125-ös gépeket használhatnak. (Itt legalább érződik a spórolás.)