Villámteszt: E-Schwalbe

Rendkí­vül népszerű volt az NDK-ban a suhli Simson-gyár Schwalbe robogója. A német újraegyesí­tés után is az maradt, mivel legálisan lehetett vele 60 km/h-val közlekedni 45 km/h helyett. 2017 óta létezik egy 45 km/h-ban limitált végsebességű, villanymotoros utódja, sőt, nem régóta 90 km/h-ra képes elektromos változatban is kí­nálják.

A MOTORRAD magazin szerkesztősége Stuttgartban van, abban a nagyvárosban, amely Németország legismertebb finompor-figyelmeztetőrendszerét tudhatja magáénak. Amint a levegő szennyezettsége túllépi a megengedett határértéket, világí­tó jelzőtáblákon hí­vják fel rá a lakosság figyelmét, hogy lehetőség szerint használjon villanyüzemű – azaz helyileg emissziómentes – járműveket. Tavaly ősszel mi magunk is í­gy tettünk, négy héten át keresztül-kasul bejártuk a sváb metropoliszt a villanymotoros Schwalbe új, „gyorsabbik” változatával. Hála a napsütésben alig látható (esős időben pedig hamar bepárásodó) kijelzőről leolvasott 104 km/h végsebességének, gyorsforgalmi úon sem jelentett gondot az elektromos Fecske használata.

Még a Neckar-völgyből a Kappel-hegyen lévő alagúig vezető hosszú, kivéreztető emelkedőn is több mint 80 km/h sebességgel lehetett feldöngetni vele. Más kérdés persze, hogy az ilyen, mindenfajta önmérsékletet mellőző, csutkagázas túlkapások hatására elképesztő ütemben kezd zsugorodni a villanymotoros jármű hatótávolsága. Ha a várost elkerülő gyorsforgalmi ú helyett az alig valamivel rövidebb, de lényegesen lassabb városi úszakaszt választja az ember, 2,4-ről egyből 1,3 kWh-ra esik vissza a száz kilométerenkénti fogyasztás, ami azt jelenti, hogy 47 Ft-ból (az áram átlagos alapdí­ja Magyarországon 37 Ft/kWh) meg lehet tenni a 22 kilométeres szakaszt.

De vajon milyen érzés vezetni a nosztalgikus külsejű e-Schwalbét? Nagy átmérőjű kerekeinek köszönhetően stabilan halad előre, és mindenfajta imbolygás nélkül, semlegesen veszi a kanyarokat. Megemlí­tendő ugyanakkor, hogy bedöntéskor nagyon hamar leér az oldalkitámasztója, és kicsit darabos a mozgása nagy tömege miatt. Könnyen el lehet férni rajta, ám lényegében ez az egyetlen komfortjellemzője, az ülése ugyanis egyáltalán nem olyan kényelmes, mint amilyennek kinéz. A futóművet pedig, hát, hogy is mondjuk, elég kemény fából faragták. A hátsó kerék szolgai hűséggel térképezi fel az úhibákat, és az igazat megvallva, a teleszkópvilla sem sokkal kí­méletesebb. A fékek ellenben kiváló munkát végeznek, az első működését felügyelő egycsatornás ABS nagyban fokozza a hirtelen lassí­tások biztonságát.

Szükség is van rá, mivel a rendelkezésre álló három menetprogram legsportosabbikában, „Boost”-ban (egyedül itt hí­vható le a maximálisan lehetséges 90 km/h végsebesség), nincs vetélytársa gyorsulásban a fürge Fecskének. Ahhoz persze, hogy beállhasson vele az első rajtkockába az ember, előbb előre kell furakodnia, ami a 90 centiméter széles kormány miatt nem is olyan egyszerű feladat csúcsforgalomban. „Cruise” menetprogramban 70, „Go”-ban 60 km/h az elérhető csúcssebesség. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a villanymotor étvágya független a kiválasztott menetprogramtól, egyes-egyedül a tényleges sebesség van rá hatással. Ötvennél tehát mindig ugyanannyi áram fogy, de Boostban a legélvezetesebb a tiszta üzemű Schwalbe használata.


Tárolóhelyből, sajnos, ennek is ugyanolyan kevés jutott, mint benzinmotoros felmenőjének. Az ülés alatti sekély kis rekeszt szinte teljes egészében kitölti a 220 voltos töltőkábel. Az akkumulátorokat ráadásul ennél a változatnál (egyelőre) nem lehet kivenni a helyükről, ami bizony gondot jelenthet a városlakók egyikének-másikának.

Műszaki adatok:

48 voltos, 8 kW-os (10,9 LE) Bosch Drive Unit villanymotor, szí­jhajtás, 4,8 kWh kapacitású akkumulátor, Bosch gyorstöltő (1,2 kW-os kivitel, töltési idő 2−5 óra), hatótávolság akár 90 km. Elöl-hátul tárcsafék, Dual Brake System (CBS), 100/80 R 16 méretű abroncsok, tömeg akkumulátorokkal együtt: 140 kg (a MOTORRAD mérése szerint). íœlésmagasság: 84 cm, végsebesség: 90 km/h ír: 1 705 000 Ft-tól.