Véget ért a Dakar

Ahogy azt a 11. szakasz beszámolójakor már latolgattuk, Sam Sunderland igen jó esélyekkel vágott neki a mai, utolsó megmérettetésnek. A brit versenyző pedig nem hibázott, megnyerte a motorosok kategóriáját.

 

Sunderlandnek ez volt élete negyedik Dakarja. A verseny 5. napján vette át a vezetést és esélyei akkor ugrottak meg igazán, amikor a két nagy favorit Joan Barreda és Toby Price kiesett a győzelemért ví­vott harcból. Barreda csapattársaival együtt szabálytalan tankolás miatt kapott egyórás büntetést, Price pedig egy szerencsétlen esés után, lábtöréssel búcsúzott a 2017-es viadaltól.

 

Az ötödik szakasz bezsebelése 12 perces előnyhöz juttatta az akkor második helyre sorolt Pablo Quintanillával szemben, aki később, a 10 szakaszon esett ki a versenyből. A folytatásban jóformán nem maradt más ellenfele, mint KTM-es csapattársa Matthias Walkner.

 

A mai, 64 km-es befejező szakasz után végül Sam Sunderland 32 perces előnnyel nyerte meg a 2017-es Dakar-ralit, a KTM pedig besöpörte zsinórban 16. Dakar-győzelmét.

 

Sam Sunderland nyerte a 2017-es Dakar-ralit (fotó: blog.ktm.com)

 

Érdekesség, hogy Sunderland az első brit, aki az 1979-óta megrendezett verseny bármelyik kategóriájában nyert.

 

Az összetett második helyén Walkner végzett, a dobogó harmadik fokára pedig egy privát KTM-es Gerard Farres állhat fel.

 

A három még versenyben lévő magyar motoros közül Gyenes Emánuel ma a 19., Dési János az 57., Saghmeister Gábor pedig a 67. helyen ért célba. Összetettben Gyenes a 17., Dési az 56., Saghmeister a 73. helyen zárt. Gratulálunk nekik!

 

A teljes befutó itt, az összesí­tett rangsor pedig itt található!