Toyota Motorsports Festival 2006

Abe Schumacher ellen Forma1-es Toyota gyorsult MotoGP Yamahával a Fuji versenypályán, sajnos esőben…

A 2006-os szezonban, vagy azt követően párszor már összefonódtak szemünk előtt a Forma1 és a MotoGP szálai, a most következő kis történet sem kivétel ez alól.

A japán Fuji Speedway-en a Toyota rendezett egy ’Motorsport Fesztivált’, amin népszerűsí­tette régi és új-, modern és klasszikus négykerekűit; kielégí­tette elvetemült fanjait; képzelt, avagy tényleges fölényét hangoztatta; és a motorsport szezonok végeztével még egyszer utoljára kitolta a vasakat, egy kis megjáratásra.

Noha a hangsúly az autókon volt, egy motorkerékpárt is felkértek vendégszereplésre, mégpedig Rossi egyik 990-es YZR-M1-es Yamaháját, pilótának pedig a 2006-os ex-superbike versenyzőt, 2007-es Yamaha tesztpilótát, Norifumi Abét, hogy gyorsuljon Ralf Schumacher ellen a Toyota TF106-os Forma1-es autóban.

Esélyek? 2.4-es V8 740 lóerővel 600 kilót mozgat a Toyotában (1,23-as teljesí­tmény/súly arány), az M1 pedig csak 148 kilós (igaz, motoros nélkül), viszont több mint 240 lóerős (LE/kg = 1,62,motorossal viszont már kb. 1,1). Egy teljes kör alatt egyértelműen a Toyota lenne a gyorsabb sokkal nagyobb gumifelülete és a leszorí­tó erőt létrehozó szárnyai miatt, de a 600 méteres szakaszon “lejátszott” gyorsulás talán végződhetett volna a Yamaha győzelmével is, ha nem lett volna esős az időjárás. Ralf a két hajtott kerék és a nagyobb gumifelület miatt sokkal gyorsabban el tudott rajtolni Toyotájávan, mint a tapadásért szenvedő Abe, í­gy a versenyt is megnyerte, amint az a lenti videón is látszik.

Videó: Toyota TF106 vs, Yamaha YZR-M1