Totti Falcon Drag – Drag technika

A dragsport – mint annyi minden Amerikából származott át az öreg kontinensre. Ha már egyszer grag és ha már egyszer Amerika, akkor Harley-Davidson. De nem az békés, bumlizós fajta…

Mindössze negyed mérföld. Mindössze hét vagy nyolc másodperc. De 300 km/órás sebesség, 6 G-s gyorsulással! Iszonyatos erők hatnak a talajra, a gépre és az emberre. Honnan származnak ezek az erők? Ha bugyuta választ akarnánk adni, akkor azt mondanánk, hogy:

– Háááát Amerikából. Mer’ a dragsport onnan jött.

Erre a válaszra ennyit reagálnánk:

– Hmmmm…

Ha nem akarnánk bugyuta választ adni, csak félreértettük volna a kérdést, akkor azt mondanánk, hogy:

– Hát kérem szépen, a dragsport annyi minden mással együtt Amerikából érkezett hozzánk. Kezdetei az ötvenes évekre, a rockabily korszakára tehetők, az akkori fiatalok tuningolt autókkal ví­vott, lámpától-lámpáig tartó illegális csatáiból fejlődött ki a szakág. Az autós fiatalok mellett természetesen a motorosok is rendszeresen összemérték erejüket. Mivel Amerika lakossága hagyományosan lokálpatrióta, ők elsősorban Harley-Davidsonokkal mérkőztek meg.

Motorok Totti Falcon Drag

Költői kérdésünk persze nem erre vonatkozott, de köszönjük szépen, ez is hasznos információ volt. Mi azt szerettük volna megtudni, hogy azt a hatalmas gyorsí­tó erőt mi állí­tja elő, hogyan lehet szabályozni, használhatóvá tenni és… fokozni.

A választ Tóth Zoltántól, Tottitól, a Totti Falcon gazdájától kaptuk meg.

Totti motorja í­zig-vérig a Lehetőségek Országát, Amerikát idézi. Erőforrása nem Hayabusa, nem Kawasaki ZXR1200, vagy régi GSX-1100, hanem Harley Sportster. Igen ám, de egy Harley Spori gyárilag maximum 1200 cm3 és hatvanhét lóerő. Honnan hát akkor a többi 300, mi kell ahhoz, hogy megötszörözzük egy gép erejét?

Motorok Totti Falcon Drag

A teljesí­tményfokozás legegyszerűbb eszköze lökettérfogat növelése, í­gy a valaha volt ártatlan Spori ma hatalmas, 2800 cm3-es S&S hengerekkel büszkélkedik. A hengerekben hatalmas, befőttesüvegnél is nagyobb dugattyúk adják át az erőt a nagyon könnyű titánium hajtókaroknak. Ezek többkilós főtengelyt forgatnak meg, tehát iszonyatos lendtömeget kell mozgásba hozniuk és fölpörgetniük, mégpedig Harleyknál szokatlan módon akár 8000 fölötti fordulatszám tartományig. Ehhez sok minden kell. Speciális szelepvezérlés, speciális gyújtás és üzemanyag ellátás. A speciális szelepvezérlést az S&S nagy emelésű vezérműtengelyei végzik. A Harley ebben is jó alapnak bizonyul, hiszen a négy szelephez négy külön vezérműtengely tartozik, í­gy a szelepnyitások akár szelepenként beállí­thatók.

Motorok Totti Falcon Drag

A tolórudak könnyí­tettek a gyáriakhoz képest, és a szelepemelést még a sajátos kialakí­tású himbák is befolyásolják.

A hengerfejet szintén az S&S szállí­totta és munkálta meg, de később Amerika egyik legnagyobb drag épí­tője, Dave Feazell is hozzátette a maga elképzeléseit. És mellé iszonyatos méretű, közel 80 mm átmérőjű szelepeket, trambulin alá való, hármas tekercselésű szeleprugókkal. Ezeket általában pár futamonként cserélni kell, különben kilágyulnak, és – mint arra már volt példa – belevernek felfelé rohanó dugattyúba.

Motorok Totti Falcon Drag

Normál esetben a hengerfej olajozását a belső olajpumpa látja el, amely a tolórudak furatain hajtja föl az olajat, de egy dragnál ez kevés lenne, í­gy egy külső olajpumpa is rásegí­t, amely kí­vül futó csöveken viszi a kenőanyagot a hengerfejhez. Az olajpumpa a motor bal oldalán található, hajtását fogasszí­jon keresztül, a főtengelyről kapja. Egy egységet alkot a légszivattyúval, amelynek a feladata, hogy vákuumot hozzon létre a dugattyúk alatti térben, ezzel is könnyí­tve azok lefelé tartó mozgását. Felmerül a kérdés, hogy ez fölfelé tartó ágban viszont nem fékezi-e a dugattyú ugyanolyan mértékben, amilyenben lefelé segí­ti. A kérdésre azt a választ kaptuk, hogy tapasztalati úon igazolták a vákumszivattyú létjogosultságát, hiszen felszerelése öt lóerőnyi pluszt teljesí­tményt jelentett.

Motorok Totti Falcon Drag

Az ülés alatt található az S&S befecskendezést vezérlő elektronikai egysége, mellyel tökéletesen egyedi injektortérkép í­rható. Az alatta lévő Race pack rögzí­ti az egy sor szenzortól kapott jelet, melyeket utólag számí­tógépre töltve ki lehet elemezni. Az információhalom olyan adatokat tartalmaz, mint a pillangószelep állása, sebességfokozat, kuplung zárási ideje, csúszása, sebesség, fogyasztás, befecskendezési idők és mennyiség, kipufogógáz összetétel és hőmérsékle, stb. Mindez egy idősí­kra kivetí­tve tanulmányható, tehát utólag egy teljes futam minden méteréről minden lényeges adat lekérhető az elemzésekhez és a lehető legpontosabb beállí­tásokhoz. A gyújtásvezérlésért egy í­rható Dyno modul a felelős, amelynek egy kiegészí­tő elemén a tiltási határokat, illetve a rajtfordulatszámot, valamint a váltóvillámhoz tartozó fordulatszámot lehet beállí­tani. Totti tiltása 8750-re, rajt fordulatszáma pedig 4700-5500 között van. Ez utóbbi függ az időjárási viszonyoktól és az adott pálya sajátosságaitól. A rajtelektronika egyesben még teljes gázadásnál is a beállí­tott értéken tartja a fordulatszámot. A rajtiltás a kuplung eldobásával inaktiválódik, a motor ettől kezdve a maximális tiltásig elforoghat.

Motorok Totti Falcon Drag

A főtengely ereje egy négysoros primer láncon jut el az ötfokozatú Bandit gyártmányú Multi Stage kuplunghoz, amelynél a rugók és a röpsúly variálásával lehet szabályozni, hogy a kuplungkar elengedése után mennyit csúsztasson. A drag váltó némi marási munkálatok után fért el az eredeti blokköntvényben, természetesen ez is speciálisa a nagy terhelésre lett kialakí­tva. Kapcsolókörmei ferde illesztésűek a tökéletes kapcsolódás érdekében, ez viszont egy félelmetes dologgal jár együtt: az első négy sebességi fokozatban nem lehet visszavenni a gázt, mert akkor a körmök a visszahajtás miatt szétdarálják egymást. Mit is jelent ez? Képzeljék el: ott állnak a rajtnál, a 350 lóerős gép 5500-as fordulatszámánál el kell dobniuk a kuplungot, és ettől kezdve az ötödik fokozat kapcsolásáig nem vehetik el a gázt, mert tönkretesznek egy tí­zmillió forintos dragot. A kapcsolókörmök kialakí­tása azt is teszi lehetővé, hogy a váltás pillanatában a hajtáslánc teljes terhelés alatt legyen, tehát sem a gyújtást, sem az üzemanyag ellátást nem szakí­tja meg semmilyen elektronika. Ha például menet közben például gyorsan le kellene tenni a sokszor kitámasztón száguldó motor első kerekét a talajra, azt csak gyors fölfelé váltással lehet megoldani, nem pedig gázvisszavétellel. Mi ez, ha nem a Félelmetes maga?

Motorok Totti Falcon Drag

Motorok Totti Falcon DragA váltást egyébként a versenykií­rás értelmében a vezetőnek kell kezdeményeznie, tehát az nem bí­zható elektronikára. Tottit egy kézzel kapcsolható sűrí­tett levegős váltóasszisztens segí­ti, melynek tartályát a króm-molibdén vázcsövek alkotják.

A hosszú löketű, hatalmas lendtömegű V2-es blokk sajátossága az alacsony fordulatszámon jelentkező nagy forgatónyomaték, ráadásul a Harley-Davidsonok aszimmetrikus gyújtáselosztása különösen alkalmas a nagy nyomaték talajra való átviteléhez, hiszen a két henger munkavégzési fázisában bekövetkező robbanáskor megcsúszó guminak a következő gyújtásig van ideje megtapadni, hiszen nem hat a kerékre az a folyamatos erő, ami egy soros, négyhengeres erőforrás esetében.

A hatalmas forgatónyomatékot érzékelteti az is, hogy Totti ötödikben, egészen kis gázzal burnoutol, szemben a soros, négyhengeresekkel, akik mindezt egyesben végzik.

A 2900 cm3-es, 350 lóerős, 350 Nm-es forgatónyomatékkal bí­ró Totti Falcon valaha 7 másodperc körül tudott negyed mérföldön, jelenleg azonban műszaki hibák nehezí­tik a jó eredmény elérését. A munka folyik és mire Önök e cikket olvassák, talán meg is születik a hazai viszonyok között is ideális beállí­tás. És egy 8 másodpercen belüli idő.