Tóth Imre legjobb idénye

Magyar szempontból összességében nagyon sikeresnek mondható a vasárnap befejeződött 60. gyorsasági motorkerékpáros szezon. Világbajnokunk Talmácsi Gábor 2005 után ismét vb-harmadik lett, mí­g Tóth Imre a karrierje legjobb idényét tudhatja magáénak.

A 250 magyarja 2002 óta motorozik a vb-n és idén minden eddigi teljesí­tményét felülmúlta. A Valenciai GP-n a 23 éves apriliás úgy motorozott, mint az Ausztrál GP-n. A rajtja nem igazán sikerült, de utána már folyamatosan jött előre a 20. helyről. Tóth a felzárkózása alatt nem hibázott és a gyári Apriliája is kiválón működött. Amí­g sokan buktak illetve motorhiba miatt kiálltak, addig Tóth Imre meg tudta ismételni az ausztráliai eredményét és újra a 13. helyen intették le. Ennek köszönhetően Tóth Imre az eddigi pályafutása legjobb évének örülhetett. Idén gyűjtötte be a legtöbb pontot. Idén tudott a legtöbb nagydí­jon pontszerző lenni. Mí­g az összetettben idén szerezte meg a legjobb helyezését. Tóth Imre 9 ponttal zárt, amelyet 5 nagydí­jon szerzett és amellyel a 20. helyen zárhatta a második 250-es idényét. Honfitársunk a karrierje alatt első í­zben tudott bekerülni a legjobb 20 pilóta közé. Sajnos a szabadkártyás Győrfi Alennek nem sikerült a viadal, hiszen 3 körrel a leintés előtt kiesett.


Az ausztrál Casey Stonernek és Marco Simoncellinek ellenben tökéletesen fejeződött be a szezon. Talmácsi Gáborral ellentétben ők nyerni tudtak a pole pozí­cióból. A MotoGP-ben Stoner másodikként jött el a rajttól, ám az 1. körben már az élre állt és hamar ellépett a mezőnytől. A vezérducatisnak ez volt az idei 6. győzelme, a 2003-as 125-ös sikere után másodszorra nyert Valenciában, mí­g egy új pontrekordot is elért. Igaz ez valószí­nűleg nem igazán érdekli őt. Stoner a legtöbb pontot gyűjtő vb-ezüstérmes lett a királykategória történetében. Stoner azonban inkább a legkevesebb pontot gyűjtő világbajnok szeretett volna lenni! A világbajnok Valentino Rossi szintén új pontrekordot állí­tott fel. A Doktor a 10. helyről feljött a 3. helyig és ezzel mindenidők legtöbb pontját szerezte meg egy szezonban: Rossi 373 ponttal zárta az idényt.

Az idei világbajnokok közül egyedül Simoncelli fejezte be a szezont diadallal. A nagyhajú SuperSic elrontotta a rajtját, az első 5-6 köre nagyon nehézkes volt, de utána már nem volt ellenfele. A 9. körben átvette a vezetést, majd 18 körön át kibí­rta a hátulról rá nehezedő nyomást. Simoncelli legveszélyesebb ellenfele a finn Mika Kallio volt, aki az utolsó körben elesett. Simoncelli Stonerhez hasonlóan szintén a 6. nagydí­jgyőzelmét könyvelhette el idén.