Topteszt: KTM 1290 Super Adventure S

Szicília szigetén, az Etna tűzhányó vulkanikus díszletekkel szolgáló környezetében kerítettünk sort a KTM 1290 Super Adventure S szupertesztjére. Arnold Schwarzenegger annak idején az egész világot mentette meg Terminátorként, a megújult KTM pedig a nagy endurókat igyekszik megszabadítani a BMW GS egyeduralmától.

Villámok cikáznak, majd hirtelen, egy gömbszerű burokból előlép Arnold Schwarzenegger, hogy megmentse a világot a Terminátor című film második részében. Habár a KTM 1290 Super Adventure S nem ennyire drámai körülmények között tűnt fel a színen, neki is fontos küldetése van, ha tagadják az osztrákok, ha nem: nevezetesen az, hogy megmutassa a kategória egyeduralkodójának, a BMW R 1250 GS-nek, ki a hangadó a nagy hengerűrtartalmú és méretű túraendurók táborában. Nehéz, de nem lehetetlen feladat.

Már a 2017- es összehasonlító teszten tanúi lehettünk, hogy összesített pontszámával megelőzte az R 1200 GS-t, majd 2019-ben megismételte a bravúrt, már az R 1250 GS-sel szemben. A KTM most a mindennel kitömött 2021-es kiadással igyekszik megőrizni helyzetét. Felszereltségének egyik legizgalmasabb eleme a Bosch által kifejlesztett radarrendszer, amely az elöl és hátul elhelyezett érzékelők segítségével folyamatosan figyeli a környező forgalmat. Onnantól kezdve, hogy bekapcsolta a motoros a tempomatot, önállóan szabályozza a rendszer az előtte haladóhoz viszonyított, öt lépcsőben változtatható követési távolságot.

Ha például autópályán 130 km/h-ra van beállítva a sebességszabályozó funkció, minden olyan alkalommal automatikusan lassítani kezd a KTM, amikor előtte is fékeznek. Először a fojtószelepek zárnak, aztán maguk a fékek is működésbe lépnek, ráadásul figyelmeztető üzenet jelenik meg a műszerfalon, a fék használatára ösztönözve a motorost.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/06 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.