Technika: Kanyar-ABS-ek összehasonlító tesztje

Vészfékezés kanyarban? Vannak bizonyos dolgok, amelyeket egyetlen normális motoros sem tesz meg szabad akaratából. Pánikszerű fékezésre mégis bármikor sor kerülhet egy vészhelyzetben. Van biztosíték a bukás ellen? Volt merszünk belevágni, ennek eredménye a négy kanyar-blokkolásgátló itt olvasható tesztje.

Szeretne Ön motoros tesztpilóta lenni? Úgy gondolja, csodás életük van: távoli országokba túráznak, finom hotelekben laknak, üzemanyagkártya van a zsebükben és mindig egy tökéletesen felkészített motor a fenekük alatt. Lehet bármi gondjuk? Persze, és ezt most el is áruljuk. Találkozóra érkeztünk a Circuit Paul Ricard pályára a dél-franciaországi Le Castellet-ben. A Sprinter kellemesen meleg vezetőfülkéjéből kiszállva borús, nedves és hideg tél fogad bennünket. Reménytelenül lehangoló. Egyáltalán nem olyan idő, amelyben száguldozni szeretnénk a legendás versenypályán, de amúgy sem ez volt a terv. Ugyanis a pálya mellett a Google Maps segítségével tökéletes körpályát találtunk, amely simára csiszolt aszfaltjával nagyon gyenge tapadásiviszonyokat kínál.

Ráadásul most – kivételesen– a rossz időjárás és az alacsony hőmérséklet is a mi malmunkra hajtja a vizet. Végül is négy különböző blokkolásgátló rendszerkanyarfunkcióját szeretnénk összehasonlítani, ha lehet, nem napsütésben, ideális körülmények között, hanem olyan helyzetekben, ahol különösen szükség van rájuk: a legrosszabbszcenáriók esetén.

Amin BMW feliratot látunk, abban Hayes van. A müncheniek a 2019-es modellévtől kezdve az amerikai beszállító egységeit használják

 

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/07 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.