Tartósteszt motorjainkról 2008/11

Avagy mi történt tartósteszt motorjainkkal: Suzuki B-King, Moto Guzzi V7 Classic, Honda CRF, Honda Transalp, Suzuki Bandit, Yamaha Tmax 500

    Először kétkedve ült fel Kovács Patrik kollégánk a Suzuki B-Kingre, hiszen nemcsak neve, de méretei is királyiak tartósteszten részt vevő motorunknak. Kellemes csalódás volt azonban számára megtapasztalni, hogy a vártnál könynyebben irányí­tható, sőt, nagyon is kezes ez a robosztus épí­tésű motor. Kollégánk és egy barátja a B-Kinggel és egy új Hayabusával nekivágott az országnak, hogy a két motor túraképességét megvizsgálják utasokkal is. Már a túra elején szembetűnt, hogy a B-King sokkal nyomatékosabb alul, mint burkolt testvére, azonban a Hayabusa könnyen járó váltójával ellentétben a „Király” váltója nehezebben jár – recseg és egyesből sokszor üresbe vált az ember, nem pedig a második sebességfokozatba. Ami azt illeti a hátul ülőnek nincs könnyű dolga a naked verzión, hiszen nehezen éri el a tankot. Ha azonban az utas a pilótába kapaszkodik, a vastagon párnázott ülés és a vezető által az utas elől kifogott menetszél hosszú távon is kényelmessé teszi a motorozást és kárpótol a tank messzeségéért. A motor fényezése nem túl jó minőségű, könnyen mattul a fekete lakkozás a csomagok és a túra viszontagságai közt. Erős motorja, kiváló fékei és kezessége a városban és országúon is kiváló társsá teszik a B-Kinget, s nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy hosszú távon is kényelmes a nagy vezetőülés. Bebizonyosodott azonban, hogy a szélvédelem hiánya sokat csorbí­t az erőforrás irdatlan erejének kihasználhatóságán.

    Elkezdtük a Moto Guzzi V7 Classic tartóstesztjét. Az első benyomásainkat itt olvashatják. Várakozásunkkal ellentétben a váltó nem javult, sőt kb. 750 megtett kilométertől kezdve már a visszaváltások is egyre nehezebben mennek. A hiba okára

– amely valószí­nűleg az ollórugó törése – majd az ezres szervizen fény derül. Felszereltük a kormányra a TomTom Rider2 navigációt, ez nagyon könnyen ment, a krómozott kormányon nem volt nehéz jó helyet találni a tartókonzolnak. Az éjszakai utakon kiderült, hogy a fényszóró remekül világí­t, a refl ektor meg konkrét fényalagutat varázsol elénk a sötétben. Az első szerviz feladata lesz a csavarok utánhúzása is, menet közben vettük észre, hogy a bal oldali lámpa tartó csavar egészen kitekeredett, vidáman billegett rajta az alátét. A motor egyébként hihetetlen közcsodálatnak örvend, mindenki odavan a formáért és a dögös hangért.

    A Honda CRF nem mozgott sokat az elmúlt időszakban, mindenesetre rajtkész állapotban várja Érden, a sóskúi pálya közvetlen szomszédságában, hogy kivigyük a terepre. Bár teleszkópszimeringjét a siroki hegyi felfutó előtt kicserélték anyaműhelyében, a T.S.Integrálban, meglepődve láttuk, hogy ismét folyik belőle az olaj. Halmai Mihály – a CRF érdi szállásadója kicseréltette, és immáron semmi nem áll a boldog terepezés újába.

    A Honda Transalp átvitt az Alpokon. Barcelonából motoroztunk vele haza összesen 2870 km-t. Hegyen, völgyön, hágón, autópályán, országúon. Túraalkalmasságát egy 40 l-es gyári tartozék topcase-zel fokoztuk, amely 20 kg-os túlsúlyt jelentett, ez lehet az oka az alacsony tempónál észlelt enyhe kormányszitálásnak, amely a hátsó kerékre került túlsúlyból adódhat.

Ezt leszámí­tva nem lehet észrevenni a motoron, hogy van rajta egy kis „felesleg”. Fékei olyanok, mint annak előtte, motorja ugyanolyan egyenletesen húz.

    Apropó a fékei: bizony azt kell mondanom, hogy néha okoztak némi bosszúságot szerpentinekről lefelé haladva. Nagyobb tempónál bizony elkezdett felkeményedni egy-pár kanyar után. Ez egészen odáig fajult, hogy egy idő után már folyamatosan fogott az első fék. A motor súlyához képest gyengének találtuk.

    A motor karakterisztikája az ilyen hegyi motorozásokra van beállí­tva. Nyomatékos, közben pörgős is. Még hosszabb országúi szakaszokon vagy akár az autópályán sem kell szégyenkeznie az „alpesi” Hondának. Fogyasztása még a folyamatos le-fel szakaszokon sem ment 4,2–4,5 liter fölé. A lánc folyamatos kenés mellett nem nyúlt.

    Már csak 5000 van hátra a Suzuki Bandit 50 000 kilométeres tartóstesztjének végéig, szeretnénk még ebben az esztendőben befejezni. Nem lehetetlen feladat. Éppen ezért belehúztunk egy kicsit, a Bandit lett az a motor, amellyel hosszú utakra indulunk, napról napra rengeteg kilométert gyűrünk le vele. Micsoda nemes feladat ez az 1250-esnek! Hiszen éppen

erre való, ebben a szerepkörben tündököl legszebb fényében. Az ülés kényelmes, a teljes idomzat és a kis kiegészí­tő plexitoldalék maradéktalanul távol tartja a menetszelet a vezetőtől, í­gy órákat ülhetünk nyergében fáradtság és fülzúgás nélkül. Újra előkerültek a szekrényből az oldaldobozok is, a három csomagtartóba annyi holmit pakolhatunk hétvégére, amennyi egy kisautónak is becsületére válna. Úgy tűnik minden szép és jó, de egy-két apróságon már jelentkeznek az öregedés jelei. Az egyik a fényszóró foncsora – ez némiképp bemattult, a másik a kuplung. A tengelykapcsoló nem emel ki eléggé, és hidraulikus lévén állí­tani sem tudunk rajta. Talán a hidraulikafolyadék cseréje megoldja a gondot.

    A Yamaha Tmax 500-zal Paulovits Imre elindult egy hosszabb őszi túrára az osztrák és a svájci Alpokon át a Kölni Intermotra és Stuttgartba. Lapzártakor még kint tartózkodott, mire hazaér, pont letelik a teszttávolság. A túra előtt beszerelték a Thermoflash dobozos kivitelét, ez múlt télen a KTM 990 Adventure-n szolgált. A doboz a sisaktartóban kapott helyet, í­gy annak kapacitása kissé csökkent, de még mindig belefér egy zárt sisak. A Tmaxnak viszonylag hosszú idő kell, amí­g a motor eléri hőmérsékletét, ezért csak némi idő után lehet a fűtött ruhát bekapcsolni rajta. Viszont jó a szélvédelme és a Thermoflash használatával az alpesi hideg nem okoz gondot még hosszú távon sem.

 

 
    A robogó továbbra is nagyon jól bí­rja a strapát. Most már biztos, hogy kitart a hátsó gumi a teszt végéig, de a hátsó fékbetéteket jobb lenne most kicserélni. Mivel autópályán jön haza a Tmax, a maradék betétanyag elegendő lesz hazáig.