Tanulmány: veszélyesek a sisakra szerelt kamerák?

Az eredmény meglepő

A Transport Research Laboratory és a BBC nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, melyben arra keresik a választ, hogy mennyire veszélyesek a sisakra szerelt kamerák baleset esetén.

 

Az EU-szabványos (22.05) tesztelések során különböző anyagú mászó sisakokat és három elhelyezési lehetőséget (elöl, oldalt és felül) vizsgáltak. Azt mérték, hogy mennyiben változik a védőfelszerelések energiaelnyelő képessége a rajtuk lévő videófelvevőtől.

 

Az eredmény pedig sokakat meglepett. A tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a kamera – függetlenül attól, hogy hová helyezik – nem növeli a fejsérülések kockázatát.

 

Ugyanakkor a BBC megjegyzi, hogy bizonyos szögű becsapódások esetén a kamera és a rögzí­tője megnöveli a fejhez eljutó ütés mértékét.

 

A mászó és a motoros sisakok között egyértelműen nem vonható párhuzam, ezért jó lenne egy olyan teszt, amiben kifejezetten az utóbbi kategóriába eső fejvédőket veszik górcső alá. Azonban a fentiek alapján í­gy is bí­zhatunk abban, hogy a sisakkamerák számottevően nem növelik egy esetleges balesetnél a bekövetkező sérülés mértékét.