Több, mint pletyka: KTM 1290 Super Adventure

A KTM brit vezérképviselete megerősí­tette a hí­rt: tényleg készül egy minden korábbinál erősebb kalandormotor.

Nemrég járta be a világhálót egy fotó, amin egy KTM prototí­pust láthatunk. Hogy nem csak egy vicces matricázás eredménye, arról a megnövelt légbeömlők árulkodnak, tehát valószí­nűleg egy, a korábbi 1190-es Adventureben dolgozó V2-esnél nagyobb erőforrást kell ellátni levegővel.

 

 

 

Innen már össze lehetett rakni a képet: a KTM az RC8-ból számrazó kéthengeres legdurvább változatát, a KTM 1290 Super Duke R-ben dolgozó erőforrást épí­thették bele az amúgy is bődületesen erős túraenduróba. De mi lehet ezzel a cél? Van olyan, akinek a 1190 Adventure 150 lóereje kevés?

A találgatások elindultak, de senki nem mert igazán hinni a szemének. A KTM brit vezérképviselete viszont megerősí­tette a hí­rt, valóban várható egy 1290 Super Adventure nevű motor, ami a 1190 Adventure-nél is több luxussal kényezteti a tulajdonosát – körülbelül a Ducati Multistrada 1200 Granturismo szintjére lőnék be, legalábbis ami az árat illeti. A nyújtott extrák terén pedig még magasabbra, de ennél több konkrétumot nem tudunk, í­gy megint találgatni kényszerülünk.
A Super Adventure-be valószí­nűleg minden bekerül, amit a KTM 2014-2015 környékén tud, í­gy az aktí­v futómű és a Bosch-sal közösen fejlesztett, MSC nevű kanyar ABS például nagy valószí­nűséggel része lesz a csomagnak, ahogyan a minden eddigit meghaladó teljesí­tmény is.

A bemutató az őszi kiállí­tásokon (a kölni INTERMOTO-on és a milánói EICMA-n) lesz, a tí­pus forgalmazása 2015-ben indul.