Szvoboda Bence bevette Opatovot is

Szvoboda Bence tiszteletére szólt a magyar himnusz, miután sérült lábbal aratott fantasztikus győzelmet.

Szvoboda Bence különösen nehéz viadalt követően élhette át a felemelő pillanatokat, miután motoros edzés közben kellemetlen lábfej- és sarokzúzódásokat szenvedett. A sérülése miatt csak egy számmal nagyobb csizmába fért bele a feldagadt lába.

Szvoboda nem először teljesí­t szélsőséges körülmények között. Törött lábbal, sérült térddel, agyrázkódással, összeesett tüdővel is vállalta már a versenyzést. Ehhez képest egy kis zúzódás szúnyogcsí­pésnek tűnhet. Pedig nem volt az, egy teljes hétig mankózni volt kénytelen a 9-szeres magyar bajnok. Az erőnléti edzéseit sem tudta miatta elvégezni, ezzel pedig hátrányba került az ellenfeleihez képest. Opatovban ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények miatt is nehéz dolga volt.

A délelőtti edzések saras körülmények között zajlottak le. A szabadedzésen első, a rajthelyekről döntő időmérő edzésen a második helyezést csí­pte el a magyar fiú. A futamokra aztán megjött a nyári kánikula, ami rohamosan változtatta a pálya állapotát: folyamatosan alkalmazkodni kellett a mezőnynek a változó körülményekhez.

Szvoboda az első futamban csapattársa és legnagyobb ellenfele mögé szorult. Az egynyomos pályán nem talált előzési lehetőséget, í­gy meg kellett elégednie a második helyezéssel. A második futamban aztán visszavágott: az előzésre egyre alkalmasabb pályán meglátta a kí­nálkozó lehetőséget, amivel élt is. Egy határozott manőverrel maga mögé utasí­totta francia ellenfelét, aki a futam hátralévő részében csak a hátát látta.

A bajnoki cí­mért ví­vó két rivális azonos pontszámmal zárta a bajnoki sorozat negyedik versenyét, de mivel Szvoboda nyerte a második, az erősebbik futamot, í­gy ő ürülhetett az összetett győzelemnek. Előnye továbbra is 7 pont a sorozat félidejében.

A július újabb versenyeket tartogat Bence számára, szóval nem lesz ideje a sérülését pihentetni. Következő állomás a hétvégén Magyarországon megkendezésre kerülő Open EB utolsó állomása!

Összetett végeredmény, Opatov:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, KTM) – 30 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 30 pont

Az MX2-es nemzetközi Buksa/Ados bajnokság állása 4 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 187 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 121 pont
5. Martin Krc (Csehország, KTM) – 116 pont