Szuperkrossz Eb – Milánó

A szuperkrossz Európa-bajnokság 6. fordulójának a dí­szvendége a kétszeres világbajnok és kétszeres szuperkrossz Eb-bajnok olasz Antonio Cairoli volt, aki nagyon jól szórakozott. Milánóban ismét meglepetés győzelem született, hiszen egy olyan krosszos nyert, aki idén leszerepelt. Ráadásul a 19 éves francia Khounsith Vongsana idén először motorozott az Eb-n és Milánóban első í­zben mutatkozott be az új csapatában.

    Azt egyből meg kell emlí­teni, hogy Milánóban a Bercy Szuperkrossz viadal miatt elég foghí­jas volt a mezőny. A Bercy miatt lemondta az Eb részvételt három meghatározó név. Milánóban nem volt ott az Eb listavezetője Benjamin Coisy, az összetett negyedikje Marvin Musquin valamint az Eb hatodikja, a szintén francia Cedric Souberyas. Ez azonban semmit nem von le Vongsana sikerének az értékéből. Vongsana a franciák egyik nagy reménységének számí­t. 2003-ban Eb-harmadik volt a 85 köbcentiben, mí­g 2007-ben szintén Eb-harmadik lett, de már az MX2-ben. Vongsana idén a KTM-ről átigazolt a Kawasaki Bud Racinghez, amellyel a vártnál sokkal rosszabbul teljesí­tett. Bemutatkozott az MX2-es vb-n, de csak a 46. helyen zárt. Mí­g a francia MX2-es bajnokságban is csupán a 8. helyen végzett. Emiatt Vongsanának új csapatot is kellett keresnie. Ez az új csapat az olasz Honda SRS Racing, amellyel egy csapásra nagyon sikeres tudott lenni a fiatal francia.  Hiszen Milánóban – a viadalt a Milánói Motorkiállí­tás keretén belül rendezték meg az elmúlt hétvégén – tarolt Vongsana. Ahol elindult ott nyert és a leggyorsabb kör is az övé volt. A kvalifikációs futamában, a hatkörös versenyben több mint 21 másodpercet adott a másodiknak. Az előfutamában, amely szintén 6 körből állt, szintén rajt-cél győzelmet aratott és 3.35 másodpercet vert a másodikra. Aztán a döntőben sem volt ellenfele Vongsanának. A 10 körös fináléban megint ellépett a rajttól és 7.119 másodperccel volt jobb a másodiknál.

    Vongsana mellett honfitársunk, Németh Kornél egykori csapattársa, a szintén francia Fabien Izoird is elégedett lehet – Kornél és Izoird még a Suzuki Kurznál voltak csapattársak. A suzukis Izoird miután megnyerte a yamahás olasz Matteo Bonini elleni párbajt, a 2. fordulóhoz hasonlóan szintén második lett Milánóban is. Izoird ennek köszönhetően már csak egyetlen ponttal van lemaradva a tabellán az éllovas Coisytól! Coisynak 60, Izoirdnak 59 pontja van.