Szász Károly – A mágus

Kisokoskodó, arról, hogyan adjunk el több motort piaci pangás idején. Ha semmi más nem segí­t, forduljunk mágiához.

Szász Károly mugli. Hogy mi az a mugli? Olvassák végig a cikket, meg fogják tudni belőle! Tehát ő egy mugli, ennek ellenére megérdemelné, hogy a Varázslók Társasága tiszteletbeli taggá válassza. Szász Károly ugyanis elvarázsolja az embereket. Mentségére szóljon, hogy nem csótányt, patkányt, denevért bűvöl belőlük és nem is békát, hanem motorost.

Először megismeri áldozatát, majd megcsillant előtte egy igéző világot, sima szavakkal megkí­sérti és ajánlatot tesz neki. Kisvártatva az áldozat már maga akar azzá lenni, amivé ő alakí­tja: motorossá. Megbabonázva követi a Mester szavait. Réveteg tekintettel motort vesz, felülteti maga mögé feleségét és mikor felébred a révületből, már boldog motortulajdonos lett belőle. Ez pedig az első lépés a motorossá váláshoz.

Kí­váncsiak rá, miféle praktikákat alkalmaz? Mindig másmilyet. Az áldozattól, helytől és körülményektől függően variál kifogyhatatlan eszköztárából.

A Budapest Motorkiállí­táson például felfigyelt egy kétgyermekes párra, akik már egy órája álldogáltak a gépek között. A férfi közben több alkalommal is kiment rágyújtani. Károly az egyik cigarettaszünet alkalmával odament a feleséghez és megkérdezte, melyik motor tetszik nekik. A hölgy gyanakvó, kitérő választ adott. Károly folytatta:

– Aranyos gyerekük van. Kár, hogy ennyit dohányzik a férje. Maga is? Mennyit szí­vnak el naponta? Hogy négy dobozzal?! Figyeljen ide! Győzze meg az embert, hogy hagyják abba. A havi cigipénz már fedezi a motor törlesztő részleteit. Beszélje rá a férjét egyre. Meglátja, milyen hálás lesz érte, hogy nem ellenzi. A gyereknek is jobb lesz, ha nem dohányosok a szülei.Szó szót követett, Károly felajánlotta, hogy két hónapon belül visszaadja a motor árát, ha meggondolnák magukat. Hogy-hogy nem, aznap nyélbe ütötték az üzletet. Az utolsó cigit a motor mellett taposták el.

Már szinte el is felejtette a dolgot, amikor egyszer csak megjelent az asszony a nyí­regyházi üzletben. Károlyt kiverte a ví­z: csak nem történt valami a férjjel? Belépett az ajtón, mereven Károlyra szegezte tekintetét, valamit tartott háta mögé rejtett kezében. Károly megkapaszkodott az asztal szélében és várta az elkerülhetetlent. Az asszony egy üveg szépen becsomagolt bort húzott elő. Letette az asztalra, és azt mondta:

– Köszönöm, amit tett. Megváltozott az életünk. Két hónapja nem dohányzunk, a férjem pedig jobban szeret, mint valaha.

És sorolhatnánk szinte vég nélkül, ki hogyan lett Károly követője. Adott már el motort hajnali kettőkor is. A vevő nem bí­rta kivárni a másnapot, Károly felkelt tehát, és elrendezte azt a pár dolgot, ami még az átadáshoz kellett. Nem olyan régen egy rendőr járkált be hozzá titokban, mert felesége ellenezte a motorozásnak még csak a gondolatát is. Károly azt monda:

– Hozd be az asszonyt.

Két nap múlva fizettek. Mindez nem új keletű dolog. A Szász-féle kereskedés 1990 óta folyamatosan terjeszti ki bűvkörét a megyére, de adtak el már motort Pomázra is. Legjobban azonban azt szereti Károly, ha a vevő az ő körzetéből kerül ki. Akkor biztos benne, hogy fognak még hasonló ügyben találkozni. Egyik varázstrükkje, hogy a vásárlóval annak problémája esetén is úgy foglalkozik, mint amikor el akart adni neki. A másik, hogy irányí­tja vevőit. Kifaggatja őket elképzeléseikről, megismeri a vágyaikat, képességeiket, azt, hogy mit várnak a motortól és hogy mire akarják használni. Ezek ismeretében javasol nekik tí­pust. Különösen az tölti el örömmel, ha valakinek 125-öst ad el. Biztos benne, hogy annak az embernek fog még eladni, mert ő jelenti az utánpótlást.

Azt vallja, hogy az embereknek szükségük van az érzelmekre, és ha ezt figyelmen kí­vül hagyná, nem lehetne sikeres kereskedő.

– Ahhoz, hogy valaki motort vásároljon, jó hangulatban kell lennie. Képzeld el, bejön a kinti világtól letört ember az üzletbe, ahol szintén letört, vagy érdektelen eladóval találkozik. Na, abból nem lesz üzlet! Informálni kell őt, igazat kell neki mondani a termékről, fel kell kelteni, vagy meg kell erősí­teni az érdeklődését, és őszintén törődni kell vele a vétel után is. így kialakul az a hármas varázsfeltétel, amelyet nélkülözhetetlen a kereskedői munkához: hitelesség, bizalom, érzelem. Nélkülük nincs tartós üzleti siker!


Ezek mellett motoros életet szervez télen-nyáron, támogatja a vezetéstechnikai tréningen való részvételt anyagilag is, áprilisban immáron hagyományosan motoros véradást szervez, melyet a májusi Nyí­rtéti Tájtúra követ több ezer motoros részvételével. El tudnak képzelni olyan gyereket, aki egyszerre lát faluján négyezer motort átvonulni, és nem akar maga is motorossá válni? Kizárt dolog!

A közelmúltban felkutatta a megye legidősebb motorosát, a 85 éves Nagy Jánost, akit kupával ajándékozott meg születésnapja alkalmával… Szóval, a varázsszerek száma szinte végtelen, de mindennek alapja az elkötelezettség:

– Janikám, olyan ember vágjon manapság motoros üzletbe, aki nem csak a hasznot tartja szem előtt. Ha nem megszállottja a motorozásnak, soha nem fog működni a dolog.

A fenti történet célja egy mágikus hittel bí­ró ember bemutatása volt. Lehet, hogy egyben a piaci pangás egyik ellenszerét is sikerült megtalálni?

Ja, és hogy mi is az a mugli? J. K. Rowling regényében, a Harry Potterben a nem varázserejű népességet hí­vják í­gy a varázslók.