Suzuki DL650 V-Strom – Váltóáram

Számos ponton különbözik elődjétől a Suzuki V-Strom 2012-es, új kiadása. Amellett, hogy frissebb és korszerűbb a külseje, egyútal még előnyösebb allrounder-tulajdonságokra tett szert. Vajon más szempontból is jól sikerült a modellváltás?

Az áramnak köze van a feszültséghez. Pozití­v értelemben vett feszültséget eddig csak nagyon kevesekből váltott a 650 köbcentis V-Strom, bár azt szinte mindenki elismerte, hogy ügyesen összerakott és felettébb sokoldalú motorkerékpár. Nem véletlen, hogy 2005-ben övé lett az összesí­tett győzelem a MOTORRAD magazin Alpenmasters tesztjén. Motorjával, futóművével és utazókényelmével egyaránt általános tetszést aratott. Durva vonásokkal megrajzolt, szögletes formája viszont mind ez idáig nem hozott számára osztatlan sikert – éppen ez volt az, amin változtatni akart a Suzuki 2012-re.

Megnyerő domborulatok vették át a rideg sarkok és élek helyét. Főleg a látvány szempontjából meghatározó részleteken, az orridomon és a tankon látszik, hogy kecsesebb és kerekdedebb lett a V-Strom. A vezetőülés nyeregszerűen kimélyí­tett, a meredek szögben álló kipufogódob a közvetlen szomszédságában lévő, ezüstszí­nű takaróelem miatt nem kelt ormótlan benyomást. A fekete műanyag nagyobb arányának köszönhetően zsugorodott valamelyest a fényezett felület, aminek hatására szintén légiesebbé vált a motorkerékpár. Ennyit elöljáróban a külsőről.

Nem akart azzal a szemfényvesztő megoldással élni a Suzuki, hogy elavult műszaki tartalmat csomagoljon új köntösbe. Helyette a Gladiusban 2009 óta szolgálatot teljesí­tő, immár 69 lóerős V2-es motort ültette át a szinte teljesen változatlan kivitelű hí­dvázba (csak az alumí­nium profilszelvények falvastagsága tér el imitt-amott). Először az első SV650-ben mutatkozott be, és azóta több változtatást megélt már a pompás kéthengeres (lásd keretes rész, xx. oldal). A 2012-es modellé módosí­tott vezérműtengelyeiben, szelepenként egy (nem pedig két) rugójában, új dugattyúiban és dugattyúgyűrűiben, más bevonatú hengerperselyeiben és nagyobb teljesí­tményű irí­dium gyújtógyertyáiban különbözik tőle. Az sem mellékes, hogy nagyobb lett a forgattyús tengely lendtömege, és immár hűtőfolyadékkal körülvett olajszűrő szavatolja a motor stabil hőháztartását.

Motorok Suzuki DL650 V-Strom
Sokkal magabiztosabban szabályoz az új

ABS, nagyon tisztességesen lassí­t a

kétdugattyús első fék


Elméletben mindez nagyon szép, de vajon hogyan működik a gyakorlatban? Azért, hogy nyilvánvalóvá váljanak a különbségek és az előnyök, összehasonlí­tásképp egy régi V-Strom is végigment a teszten az újabb kiadással. A 850 milliméteres mért ülésmagasság ugyan 15 milliméterrel több, mint a gyártó által közölt adat, ám a keskenyebbre vett ülőfelület miatt alacsony termetű pilótáknak sem fog nehezükre esni, hogy mindkét lábukkal elérjék a talajt. Puhább párnázata ellenére jól bí­rja az ülés a tartós igénybevételt, és mivel anatómiai szempontból előnyösebb a kialakí­tása, mint a korábbié, egyből jól érzi magát rajta az ember. A kormány és a lábtartók egymáshoz viszonyí­tott helyzete is ergonomikusnak mondható. Kényelmes szögben behajlí­tva lehet tartani a lábat menet közben, jól kézre áll a széles és ideális í­vben meghajlí­tott kormány, és komfortos, de az eddiginél kicsivel aktí­vabb testhelyzet felvételére nyí­lik lehetősége a motorosnak. Érzésre inkább rajta, mint benne ül az illető.

Motorok Suzuki DL650 V-Strom
Se szélzajt, se légörvényt nem gerjeszt a

kiegészí­tőként kí­nált túraplexi


Az indí­tás eddig sem jelentett nehézséget. A V2-es blokkjára nem lehet panasz, rögtön egyenletes alapjáratot vesz fel, élénken reagál a gázadásra és szinte teljesen vibrációmentesen, kifinomultan működik. A fordulatszám növelésével is megőrzi nyugalmát, mindössze 5000 és 6000 percenkénti fordulat között érezni tompa rázkódást a kormányon és a lábtartókon. Kellemes meglepetésként éri az embert az a tény, hogy kis fordulatról is képes határozottan, dinamikusan felgyorsí­tani a kéthengeres. Előnyére váltak az elvégzett módosí­tások, nem volt hiábavaló a szelepvezérlési idők megváltoztatása és a lendtömeg fokozása.

Motorok Suzuki DL650 V-Strom
Modernebb hatású a sebességfokozat- és fogyasztáskijelzővel

ellátott, új műszerfal


A teljesí­tmény- és a nyomatékgörbe, valamint a rugalmassági mérés eredményei igazolják a szubjektí­v tapasztalatokat, még ha pusztán ránézésre nem sokban különböznek is az új számadatok a régiektől. Menet közben nagyobb hengerűrtartalmúnak tűnik a V-Strom 650, mint amilyen valójában, ezért azonban valamennyit fel kellett áldoznia pörgősségéből. A magas fordulat egyébként sem szükséges vagy célravezető: mivel 8000 fölött nem nő érdemben a V2-es teljesí­tménye, teljesen felesleges kihúzatni az egyes fokozatokat és kiprovokálni, hogy 10 500-nál rendre leszabályozzon a motorvezérlés.

Az emlí­tett motorkarakterisztika és a hozzá passzoló vezetési stí­lus együttesen igen kedvező, négy és öt liter közötti átlagfogyasztást eredményez. Akár négy liter alá is leviheti a motoros, ha következetesen tartózkodik a sportos megnyilvánulásoktól. Hogy pontosan mennyit igényel a kéthengeres, az leolvasható a két napi kilométer-számlálóhoz tartozó, egészen pontos kijelzőkről. Természetesen sok más egyéb adattal is szolgál a megújult és korszerűsödött műszerfal. Látni lehet rajta a külső hőmérsékletet, az üzemanyagszintet, továbbá az éppen használt sebességfokozat számát is.

A 22-ről 20 literre csökkent tanktérfogat miatt senkinek nem kell aggódnia, hiszen elméletileg még í­gy is elképesztően nagy távolságot, több mint 500 kilométert lehet megtenni a tartály egyszeri feltöltésével. Annak köszönhetően, hogy mind az elöl, mind a hátul ülő nagyon kényelmes körülmények között utazik, egyáltalán nem megerőltető számukra egyhuzamban megtenni ekkora távolságot. Semmi nem nyom, semmi nem szúr menet közben, nagy sebességnél pedig határozottan érződik a tökéletesí­tett szélvédelem hatása. Kicsit közelebb került a vezetőhöz a három fokozatban (sztenderd, 24 mm-rel magasabb vagy 18 mm-rel alacsonyabb) állí­tható plexi. Minden bizonnyal a gyártó költségcsökkentési igyekezetének tudható be az az egyébként könnyen megemészthető tény, hogy négy csavar kioldása után kézzel kell beállí­tani a kí­vánt magasságot. A tesztmotorra szerelt, kiegészí­tőként megvásárolható túraplexi már alaphelyzetben is rendesen véd a menetszéltől. Úgy tereli a levegőt, hogy az szelí­den áramolja körül a motoros sisakját, és se szélzajjal, se örvényekkel ne terhelje őt. Akinek sietős a dolga, és gyorsan el kell jutnia A-ból B-be, az nyugodtan megsarkantyúzhatja a Suzukit, a stabil futómű miatt nem kell kellemetlen meglepetésektől tartania. A végsebesség táján is kiszámí­tható marad a motor: nagyvonalúan elnézi a kisebb vezetői hibákat, nem hagyja kihozni magát a sodrából.

Abszolú hihető, hogy 5-tel 185 km/órára nőtt a V-Strom végsebessége, ugyanis képtelen a szélárnyékában maradni az előző kiadás. Lendületesen elhúz tőle az új generáció képviselője: a kilométeróra tanúsága szerint egészen 200-ig futja az erejéből. Hála a hosszú áttételezésű hatodik (kí­mélő) sebességfokozatnak, még ilyenkor is csak 9000-es fordulaton pörög a motor – messze a piros tartománytól. Mindezek alapján kijelenthető, hogy megmaradt, sőt kismértékben javult is a tí­pus túraalkalmassága.

Most pedig lássuk, mi a helyzet az Alpok egykori királyának irányí­thatóságával és menettulajdonságaival! Mindennapos használatra alkalmas, masszí­v alapokkal ruházza fel az állí­tható rugó-előfeszí­tésű teleszkópvilla és a mind előfeszí­tésében, mind húzófokozati csillapí­tásában állí­tható rugóstag. A villát érzékletes reakció jellemzi, se durvább úhibák, se intenzí­v fékezési manőverek hatására nem üt fel az első kerék. A rugóstag is derekasan végzi a dolgát: két személy terhe alatt sem kapitulált a tesztkör legrázósabb szakaszán.

Az előző és a mostani V-Stromot közvetlenül összehasonlí­tva egyből feltűnik az előnyös változás az irányí­thatóságot, a pontos kormányreakciót és a semleges kanyarvételi viselkedést illetően. Már az előd is kimondottan készséges, jóindulatú motorkerékpárnak számí­tott, a 2012-es évjárat azonban még rátett néhány lapáttal. Megfelelően követi a kormány felől érkező utasí­tásokat, stabilan veszi a kanyarokat, és olyan élénken változtat irányt, mintha legalábbis 17 col átmérőjű kerék forogna elöl a jelenlegi 19 colos helyett. Bizonyára a kiválóan működő gyári Bridgestone Trail Wing abroncsoknak is nagy érdemük van ebben (az előző V-Stromot még Bridgestone Battle Wingekkel szerelték).

Mindenképpen jól sikerültnek mondható a gumiválasztás, mint ahogy akkor is helyesen döntöttek a japánok, amikor a mindössze 0,7 kg tömegű, új Bosch-ABS (feleannyit nyom, mint az előző) mellett tették le a voksukat. A féknyomás gyorsabb és finomabb szabályozása jóval stabilabb fékezési viselkedésben jut kifejezésre. Folyamatosan magas szinten áll a fékek hatásfoka, nincs rapszodikus féknyomás-ingadozás és alkalmankénti blokkolás, mint az az elődnél megfigyelhető volt.

Az ABS-en és a tankon megtakarí­tott súly a Suzuki tájékoztatása szerint összességében három, sőt, a teszten (azonos felszereltséggel) elvégzett mérések alapján négy kilogrammal tette könnyebbé a V-Stromot. Más kérdés, hogy a hozzá kí­nált sok extrával (lásd adattáblázat a(z) xx. oldalon) 232 kilóra hizlalható fel a motor (gyári súlyadat feltankolva: 214 kg). Ebben az esetben 183 kilóra zsugorodik a terhelhetősége. Mindez persze nem olyan nagy dolog, és várhatóan nem fog a legújabb kiadás sikerének újába állni.

###

Szervizadatok
Szervizintervallum 6000 km

Olaj- és szűrőcsere 6000 km-enként

Motorolaj tí­pusa SAE 10 W40

Motorolaj mennyisége 2,8 l

Gyújtógyertya NGK CPR 8 EIA-9 Denso IU 24 D

Alapjárati fordulatsz. 1100 ± 100/min

Guminyomás egy személlyel (utassal) elöl/hátul 2,25/2,25 (2,5/2,8) bar

Garancia két év

ír* 2 505 000 Ft (Magyar Suzuki Zrt.)

*A tesztmotoron lévő extrák (az alapár nem tartalmazza): középállvány (72 049 Ft),

alsó spoiler (61 736 Ft), kézvédők (19 697 Ft), állí­tható szélvédő szélterelővel (39 195 Ft),

bukócső (53 909 Ft), Touring oldaldobozok (122 650 Ft), topcase (61 395 Ft),

koffertartó (71 689 Ft), zárgarnitúra (9122 Ft).A vetélytársak

Motorok BMW F650GS 2008BMW F 650 GS

Soros kéthengeres motor, hatfokozatú váltó, 71 LE, tömeg: 215 kg, 0–100
km/h: 4,4 s, Vmax: 189 km/h, fogyasztás: 4,0 l. ír: 2 638 000 Ft

Motorok Honda XL700V Transalp 2008-Honda Transalp

Kéthengeres 52 fokos V motor, ötfokozatú váltó, 60 LE, tömeg: 221 kg,
0–100 km/h: 5,1 s, Vmax: 172 km/h,  fogyasztás: 4,7 l. ír: 2 148 000 Ft

Motorok Kawasaki Versys 2010Kawasaki Versys

Soros kéthengeres motor, hatfokozatú váltó, 64 LE, tömeg: 211 kg, 0–100
km/h:4,1 s, Vmax: 185 km/h, fogyasztás: 4,5 l. ír: 2 610 000 Ft

A 650 köbcentis V2-es motor családfája

Nagyon jó húzásnak bizonyult a Suzuki részéről az 1999-ben bemutatott V2-es: kezdettől fogva kiforrott motor benyomását keltette, megbí­zható volt és több eltérő koncepciójú Suzuki-modellben is meggyőzően tett a dolgát. A sportos stí­lusúak nagy nyomatéka és élénk pörgési kedve, a túraorientált vásárlók kulturált működése és takarékossága miatt kedvelték meg. Gyártásának ideje alatt többször korszerűsí­tette a gyártó, legutolsó evolúciós lépcsőfokát a 2012-es modellévi V-Stromban szolgáló változata szemlélteti.

1999

Meglepően jó menetteljesí­tményekhez segí­tette hozzá az SV650-et és egyútal álmélkodásra kényszerí­tette a konkurenciát a markáns hangú, karakteres, rövid löketű motor (első változata még katalizátor nélkül, 39 mm torokátmérőjű Mikuni karburátorokkal készült).

Motorok Suzuki DL650 V-StromMotorok Suzuki DL650 V-Strom
Balra: 2003 > SV650: új váz, szögletesebb külső és befecskendezés

Jobbra: 2003 > V-Strom 650: a túraenduró is megkapta a V2-es motort2003

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előí­rások miatt befecskendezést és szabályozatlan katalizátort kapott a V2-es. 71 LE teljesí­tménye nem változott, viszont onnantól kezdve már az akkor frissen debütált V-Strom 650 túraendurót is ez hajtotta. Kezdetben feketére fényezték, 2001 óta készül ezüst szí­nben.

2007

Tökéletesí­tett vezérlésével és szabályozott katalizátorával Euro-3-konformmá vált a 650-es masina. Ezzel együtt kettős gyújtásra állí­tották át a japánok, vagyis mindkét henger plusz egy gyújtógyertyát kapott az eredeti mellé.

2008

Leállt a Suzuki az SV gyártásával. A V-Stromban szolgálatot teljesí­tő kéthengeres új dugattyúgyűrűket kapott, a generátort és a feszültségszabályzót is módosí­totta a gyártó.

2009

Az SV utódjaként bemutatott Gladius jelentősen átalakí­tott, nyomatékra hangolt változatban vette át a V2-es motort: nagyobb lett a lendtömege, könnyebbek a szelepei és szeleprugói, továbbá új vezérműtengelyeket és dupla kivitelű fojtószelepeket kapott.

2010

Módosultak a régi V-Strom főtengelycsapágyai és generátora.

2012

ítkerült az új V-Stromba a Gladius motorja. Teljesí­tménye itt 69, nem pedig 72 lóerő.