Supermoto OB

Újra Szlovákiában, egész pontosan Dunaszerdahelyen rendezték meg a magyar Supermoto OB legújabb fordulóját.

A határtól nem túl messze fekvő pálya kifejezetten kedvezett ennek a versenykategóriának, rengeteg előzési pont, és egy-egy hosszabb egyenes tette élvezetessé a futamokat. Az előzetes kií­rás szerint 80-20%-os arányban lett volna a keményburkolatú és a földes ú, de az esős körülmények miatt utóbbit törölték. A szerencse is versenyzők mellé szegődött, hiszen az eső még délelőtt végleg elállt és í­gy a program előrehaladtával folyamatosan száradt a pálya. Ettől függetlenül természetesen az off-road szakaszok később is kimaradtak, az azt kedvelőknek ezútal nem kedvezett a pálya vonala. Van ilyen is. Néző sajnos kevés volt köszönhetően a rossz időjárásnak, akik viszont kint szurkoltak, nagyon jó csatákat láthattak.


Open kategória

Az Open kategóriában indultak a legtöbben, 23 versenyző ugrott neki a kvalifikációnak. Ebből csupán hét volt magyar versenyző, de becsületükre legyen mondva, kettő kivételével mind ott voltak az első 8-ban a rajtnál. A nagy riválisok, Bencsik Dániel, Nyilas László és Kis Tibor ebben a sorrendben indultak a 2-3-4. helyről. Magyar fronton tőlük vártuk a legjobb eredményt.


Az első futamon már csak 20-an indultak. A legjobb az egész mezőnyben Bencsik Dániel volt, aki szó szerint kioktatta a többieket. 12 másodperccel előbb ért a célvonalhoz, mint a második Snizek Lukas, ami azt jelenti, hogy átlagban körönként 1mp-et adott neki. A következő magyar Nyilas László lett az 5. helyen, majd utána Beráth Zsolt a 9.-en. Kis Tibor, aki az edzésen nagyon jót ment, egy kört kapva csupán a 12. lett.

Az első verseny vizes aszfalton folyt, de a második már majdnem teljesen szárazon. A változó körülményeket mi sem jelzi jobban, hogy teljesen más eredmények születtek, mint előtte. A legjobb magyar az előző versenyen 11. helyezést elérő Bohács Róbert lett, aki éppen hogy megelőzte az 5. helyen befutott Deák Pétert. Kis Tibor 5 helyet javí­tva a hetedik lett, következő honfitársként pedig Ficel Róbert a kilencedik. Az eddig remekül szereplő Bencsik Dániel 1 kört kapva 14., Nyilas László pedig csak az utolsó előtti, 18.helyen gurult be. Utóbbi versenyzőnek problémái akadtak a verseny második felében, hiszen az elején még ő szerezte a futam ötödik legjobb köridejét.

Prestige kategória

A prestige-ben a szokásosnál is kevesebben indultak, összesen nyolc versenyző kezdte meg a reggeli időmérő edzést. Köztük három magyar, ifj. Kökényesi György, Kecskeméti Márk és Zóka Attila képviselte hazánkat. Kökény a második időt motorozta, Márk kicsivel több, mint egy tizeddel lemaradva a harmadik lett, negyediknek pedig további nyolc tizedet kapva Zóka hozta be a gépét.


Az első verseny rögtön nagy izgalmakat hozott. Sajnos már az elején kiderült, hogy az időmérőn legrosszabbul szereplő Tomás Tranicek kibérelte az első helyet és 12 másodperccel megelőzve a másodikat magabiztosan nyert. Viszont a 2-3-4. helyen komoly verseny alakult ki. A bolyt végig Jiri Bocek vezette, de nem nyugodhatott, hiszen a 19 kör legvégéig is úgy tűnt, hogy a mögötte meccselő Kiskökény és Kecskeméti Márk duó akármikor beéri őt. A párharcból végül, rettentően szép motorozást bemutatva a vizes aszfalton, Márk jött ki győztesen.

A második, száraz versenyt ugyanúgy Tranicek nyerte, de csupán 2mp-cel volt lemaradva tőle Kökényesi Görgy. A magyarok közül ő szí­vta fel magát a legjobban, na meg előző futambéli nagy ellenfele, Kecskeméti Márk, akinek viszont a hatodik körben fékproblémák miatt ki kellett állnia. A harmadik magyar, Zóka Attila a hatodik helyen zárt.