Supermoto OB – Szeged

Az utolsó összecsapás Különlegesen végződött a 2007. év Supermoto országos-bajnoksága, és ez nem csak az egyedi, városi környezetnek volt köszönhető.

Supermoto OB - Szeged

A kétnapos eseményre a szegedi rakpart aszfaltcsí­kjából, a Tisza-meder fövenyére nyúló strapás off-roaddal megspékelt, 1000 méteres pályát alakí­tottak ki a rendezők id. Kökényesi György szakágvezető alapos közreműködésével. A hűvös, de napos időjárásnak, valamint a frekventált helyszí­nnek köszönhetően megteltek a pálya menti lelátók – ami eredeti rendeltetése szerint a rakpart lépcsője – s mí­g péntek este még csak nyomokban látszódott, hogy itt valami komolyabb supermotos történés lesz, szombat és vasárnap nem várt fordulatokkal tarkí­tott, rendkí­vül látványos versenyt nézhettünk végig. Épp ezért szomorú és érthetetlen a rendezvény szí­nvonalához, rangjához méltatlanul megcsappant versenyzői létszám.

A szombati edzésnapot követően nagy matekolás folyt az OB pontállás kifüggesztett lapjai előtt, mert utolsó forduló lévén ez volt a végső lehetőség a bajnokság befolyásolására: kinek ki előtt mennyivel kell befutni, hogy megőrizze vagy javí­tsa a helyezését, esetleg ellustálkodhat-e egy futamot a kettőből, stb. A jól megfontolt stratégiák az idő előrehaladtával aztán sorra összedőltek.

Supermoto OB - Szeged

Tóth ídám (11) és ifj. Kökényesi György (9) egymást előzgették

A Prestige kategória első futama eleinte egész játékosan zajlott. Tóth ídám (KTM, Gold Supermoto SE) és ifj. Kökényesi György (Aprilia, Vega MSC) az élen néző-izgató tribünmotorozást mutatott be, ahogy folyton egymást előzgetve rótták a 15 perc +2 kört. A harmadik helyért már élesebb volt a küzdelem Gagyi Péter (Suzuki, RO) és Horváth László (Sherco, Blue Scorpions MC) között, hiszen náluk a nemzetközi bajnokság bronza volt a tét. Majd amikor már azt vártuk, hogy Kiskökény megunja a fogócskát, és alaposan meglép ídám elől, az Aprilia megállt a terepen és többé nem volt hajlandó beindulni – mint később a depóban kiderült, egy elrepedt akku kábelsaru volt a ludas. A többszörös magyar és Európa-bajnok a pálya legtávolabbi pontjáról volt kénytelen hazatolni a gépet, és a leintésre épp szabályosan el is érte volna a célvonalat, ám akkor történt valami, ami az utolsó helytől is megfosztotta. A célegyenesben Benner Zsolt (KTM, Blue Scorpions MC), végtelen sportszerűségről téve tanúbizonyságot, megtolta az addig fáradtan ballagó Kökényesit, aki í­gy gurult át végül a kockás zászló előtt. Az esetnek viszont kizárás lett az eredménye, merthogy a sportbí­rók közreműködésén kí­vül minden idegen segí­tség igénybevételének minősül, aminek diszkvalifikáció a következménye. Tehát a pályabí­ró nagyon helyesen tette, amikor segí­tett Kiskökénynek kitolni a motort az off-road gödréből nehogy visszacsússzon, de pár perccel később még a futam közben – pont a leintéshez – kapott Bennertől lendületet. Amilyen szép innen, olyan csúf amonnan a szituáció. Ezen kí­vül rendesen felbolydult tőle a mezőny, mert Kökényesi nullázásával jól összekavarodtak a bajnoki pontszerzés esélyei: ha például kihagyta volna a második futamot is, elveszti a hazai értékelés bajnoki cí­mét. Persze nem í­gy történt, de volt mit aggódni akkor is. A következő etapban Tóth ídám minden tekintetben biztos másodikként egy lazán meghúzott csavar miatt elhagyta a sebességváltó kart, és a maradék távon egyesbe ragadva igyekezett megőrizni előnyét Horváth Lacikától, aki gyors fejszámolás után kihozta, hogy ha megelőzi ídámot, elveszi Gagyitól a nemzetközi értékelés dobogójának alsó fokát. Sajnálatos módon a kivitelezésre már nem maradt elég ideje, í­gy rettentően fájdalmas egy ponttal szorult a román mögé. Kökényesi György pedig úgy lett magyar bajnok, hogy az utolsó fordulón nem tudott a pódiumra kerülni, Tóth ídámnak, Horváth Lászlónak és Gagyi Péternek “engedte át” ezt a megtiszteltetést.

Supermoto OB - Szeged

Az összevont utánpótlásban is nagyon jó versenyt láthattunk

Az összevont utánpótlás kategóriában a 85cc-s KTM-mel versenyző í“nódi Benjámin (Motomax MSC) bámulatos teljesí­tményt produkált. Mí­g az első futamban még sikerült az 560-as KTM-met hajtó Soltész Nagy Tamásnak (Vega MSC) megőrizni Benitől az elsőségét, a második futamban már ezt a nagymotort is maga mögé utasí­totta a junior. A szegedi verseny UP Open ezüst- és bronzérmese Happ Olivér (Suzuki, Motomax MSC) és Kovács Zsolt (KTM, Vega MSC) lett. 85cc-ben Varga Márk (KTM, Blue Scorpions MC) futott be másodikként.

Supermoto OB - Szeged

Vermes Sándornak (79) és Holdonner Norbertnek (101) csak egymásra kellett figyelnie

Nagy dráma játszódott az Open géposztály pontozásában is, ahol ugyan Vermes Sándor (KTM, Speed Tech SE) és Holdonner Norbert (KTM, Motomax MSC) elsőségét szinte semmi nem veszélyeztette – legfeljebb ők egymást -, ám Bohács Róbertnek (KTM, Vega MSC) bőven akadt félnivalója. Ő ugyanis úgy érkezett a rakpartra, hogy a sikertelen évkezdést követően progresszí­v fejlődésnek induló szegedi Varga Oszkár (KTM, Gold Supermoto SE) már egyetlen pontnyira tört az addig békés harmadik bajnoki helyére. Majd Bohács technikai okokból nem tudott elindulni az első futamban (megj.: ugye-ugye, nem kellett volna edzés után a lépcsőn randalí­rozni azzal a motorral), és a másodikat is hamar fel kellett adnia, de Voszi legalább bravúrosan megnyerte mindkettőt, amivel nemcsak a hazai közönség előtt rendezett versenyen aratott győzelmet, hanem könnyedén lelökte az éves értékelésben negyediknek Robit is.

Bohácsnak azonban maradt még egy esélye a szépí­tésre. November 4-én a török motoGP pályán, Izmitben kerül megrendezésre a supermoto Európa-kupa zárófordulója. Kiskökény több mint 20 pontos előnyével akár már a bajnoki cí­mre melegí­thet, Robi viszont nagy szerencsével a kontinensverseny harmadik helyére is felléphet.