Stewart mint Carmichael

Amikor mindenidők legnagyobb amerikai krosszosa, Ricky Carmichael
tavaly visszavonult, többször lenyilatkozta, hogy James Stewart
szerinte képes lehet megdönteni az ő rekordjait is.


James Stewart (7) ismét megnyerte mindkét futamot

RC-nek igaza lett, hiszen Stewart már idén elkezdte a csúcsdöntéseket az amerikai motokrossz bajnokságban, a Nationalben. Stewart idén bajnok lett, aminek köszönhetően ő lett az első, aki 5 kategóriában is bajnokságot nyert Amerikában. Stewart ugyebár volt bajnok a 125-ös Nyugati- és Keleti-parti szuperkrossz bajnokságban, a szuperkrossz openben, a 125-os motokrossz bajnokságban, mí­g idén a szí­nesbőrű krosszos a motokrossz openben is a legjobb lett. Stewart azonban az idei utolsó fordulóra tartogatta a csattanót. Ugyanúgy hibátlanul lett bajnok, mint a múltban Carmichael. Stewart mind a 24 futamot, azaz mind a 12 nagydí­jat megnyerte! RC 2002-ben és 2004-ben volt tökéletes. Stewart másban is befogta RC-t. A Kawasaki örökranglistáján a győzelmek számát tekintve is utolérte Stewart RC-t, hiszen már Stewartnak is 16 kawás nagydí­jgyőzelme van a királykategóriában. Stewart RC után a második lett, aki a bajnokságon belül megrendezett Triple Crown-sorozatot is meg tudta nyerni.


A Kawasaki is méltán büszke Stewart teljesí­tményére

Stewart viszont az első, aki a Kawasakival tudott egy hibátlan teljesí­tményt nyújtani egy idényben. Carmichael mindkétszer Hondával volt hibátlan. Stewart emellett a jelenlegi pontrendszerben a legnagyobb különbséggel tudott bajnok lenni. Stewart 186 pont előnnyel lett bajnok – 2002-ben RC 160 pontot vert a másodikra. Az 1972 óta létező Nationalben a legnagyobb előnnyel az amerikai hondás Gary Jones nyert 1973-ban, amikor is 359 pont előnnyel lett bajnok. A Kawasaki is nagyon elégedett lehet, hiszen a bajnokság történetében második alkalommal fordult elő, hogy a zöldek a bajnoki cí­m mellett a 2. helyet is megszerezzék. Az idei duplázás előtt a Kawasaki 1993-ban szerezte meg az 1. és a 2. helyet: 15 éve Mike Kiedrowski lett a bajnok, megelőzve Mike LaRoccot.

Stewart és a Kawasaki mellett Tim Ferry és Andrew Short lehetett még nagyon boldog. A 33 éves kawasakis Ferry 2002 után ismét második lett az összetettben, mí­g Short meg tudta védeni a tavalyi harmadik helyét.


Ryan Villpotonak (a legszélső jobb oldalon) nem ment az évadzárón

A Lites kategóriában a kawasakis bajnoknak, Ryan Villopotonak nem ment az évadzárón. Az 1. futamban megsérült a váltókarja, amiért kiállt, mí­g a 2. futamban is csak a 16. helyen végzett. Azaz Villopoto idén először nem lett érmes, hiszen a nagydí­j értékelésében csak a 20. helyen zárt. A 19 éves suzukis Ryan Dungey viszont jól fejezte be a szezont. Begyűjtötte az idei harmadik nagydí­jgyőzelmét, aminek köszönhetően a tavalyi idény újonca idén a második helyen végzett. Az egykori motokrossz vb-menő, az ausztrál Brett Metcalfe is a karrierje legjobb eredményét érte el, hiszen a kawasakis a 6. amerikai szezonjában végre érmes lett egy bajnokság összetettjében. A 24 éves krosszos harmadik lett.