Stewart az Év Motorosa

A 23 éves James Stewart a karrierje legsikeresebb idényét tudhatja magáénak idén. Miután megnyerte az amerikai motokrossz bajnokságot, a motokrossz csapat vb-t, a US Opent és a Bercy Szuperkrosszt, a pályafutása alatt első í­zben megkapta az Amerikai Motorkerékpáros Szövetség, az AMA legrangosabb dí­ját, a Speed Athlete of the Year-dí­jat, azaz az Év Motorosa-dí­jat.

    Stewartnak idén nagyon rosszul indult az idénye, hiszen az amerikai szuperkrossz bajnokság már a 3. fordulóban, január 19-én véget ért a számára egy sérülés miatt. Aztán Stewart májusban elkezdett folyamatosan nyerni, amely veretlenségi sorozata még mindig tart. Stewart az amerikai motokrossz bajnokságban hibátlan teljesí­tménnyel diadalmaskodott. 12 nagydí­jból 12 nagydí­jat, 24 futamból 24 futamot megnyert. Azaz megismételte Ricky Carmichael korábbi tökéletes teljesí­tményét a Nationalben. Amely egyben Stewart első bajnoki cí­me is volt az amerikai 450-es motokrossz kategóriában. Ezt követően Stewart 2006 után ismét csapatvilágbajnok lett. Majd miután 15 év után elhagyta a Kawasakit, az új márkájával, a Yamahával is parádézott. A Las Vegas-i US Openen egyből megnyerte az első yamahás versenyét, mí­g a párizsi Bercy Szuperkrosszon is fölényesen győzött első nekifutásra. Az Év Motorosa-dí­jra Stewart mellett még a dirt track motoros Kenny Coolbeth és a gyorsaságizó Ben Spies volt esélyes. Coolbeth idén zsinórban negyedszerre lett amerikai dirt track bajnok, Spies pedig az egymás utáni harmadik bajnoki cí­mét szerezte meg az amerikai szuperbike bajnokságban. Nem volt könnyű a döntés, ráadásul Stewartot utoljára is jelölték a dí­jra. Ennek ellenére mégis Stewart lett a befutó, aki a 7. profi idényében kapta meg az Év Motorosa-dí­jat. A hatszoros amerikai bajnok Stewart egyébként 2002-ben már részesült egy jelentős elismerésben. Hat éve ő lett az Év Újonca az amerikai szuper- és motokrossz bajnokságban.

    Stewart dí­ja nem meglepetés. Főleg azért nem, mert a motokrosszosoknak különösen nagy presztí­zse van Amerikában. Ez jól látható, ha átfutjuk azok névsorát, akik eddig megkapták az Év Motorosa-dí­jat. Az AMA 1976-ban adta át először a dí­jat és az elmúlt 33 évben 20 alkalommal motokrosszos vagy több motokrosszos – 1981-ben az amerikai krossz válogatott négy tagja volt a dí­jazott – vehette át a rangos elismerést. Mí­g azt sem szabad elfelejteni, hogy a legtöbbszörös dí­jazott is egy krosszos, hiszen a 16-szoros amerikai bajnok Ricky Carmichael ötször volt az Év Motorosa Amerikában.